Battal Gazi nasıl şehit oldu? Battal Gazi destanı nedir?
Emevilerin Bizans'a karşı yürüttüğü mücadelelerde rol alan Battal Gazi, korkusuz bir cengaver olarak tarih sahnesindeki yerini aldı. Battal Gazi ele geçirmek istediği şehirleri bazen kılıç kuvvetiyle, bazen zekasıyla kazandı. Türkler arasında gazi-veli mertebesinde görülüp adına Battalname adlı bir destan yazıldı. Peki, Türk insanının kalbinde müstesna bir yeri olan efsanelere ve filmlere işlenen Battal Gazi gerçekte kimdir? Battal Gazi nasıl şehit olmuştur?
Giriş Tarihi: 24.09.2019
14:03
Güncelleme Tarihi: 24.09.2019
15:22
Kırk gün güneş görmeyen bir ahırda ıslah edilmiştir. Manas destanında 200 kadar at adı yer alır. Burada yalnızca Türk destanları içinde en çok tanınan birkaç atın adına verilecektir. En bilinen ve dikkat çekici atlar şunlardır:
Şubar : Alpamış Han'ın atıdır. Akkula : Manas Han'ın atıdır. Burul : Koblandı Han'ın atının adıdır. Çalkuyruk : Töştük Han'ın atıdır. Akbut : Ural Han'ın atının adıdır.
Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi (Seyitgazi)
Günümüzdeki külliye, türbe etrafında şekillenir. Osmanlılar, türbe ve camiye medrese, imarethane, tekke ve dergâh ekledi. Fatih Sultan Mehmet'ten itibaren II. Beyazıt ve Sultan I. Selim tarafından tamir edilen yapılar eklentilerle zenginleştirildi. Kanuni Sultan Süleyman, İran'a yaptığı seferler sırasında Seyitgazi'yi ziyaret ederek, külliyeye bazı ilaveler yaptırdı. Irak Seferi'ne giderken ordusu Seyitgazi'de konakladı ve Matrakçı Nasuh'a Seyitgazi minyatürü yaptırdı. IV. Murat ise Revan Seferi sırasında buraya bir kervansaray yaptırdı.
Külliye , Üçler tepesinin yamacında ve kayalık bir alanda inşa edildi. Battal Gazi bu mevkide şehid düştü, Selçuklu Sultanı I. Gıyâseddin Keyhusrev'in eşi Ümmühan Hatun buraya onun için 13. yüzyılın başlarında bir türbe, cami ve medrese yaptırdı, kendisi daha sonra bu medresenin eyvanı durumundaki türbesine gömüldü.
Külliyede Seyyid Battal Gazi Türbesi, cami, iki çilehâne, türbedar odası, Mihaloğulları Türbesi, Ümmühan Hatun Medresesi ve Türbesi, Kadıncık Ana, Kesikbaşlar ve Çoban Baba türbeleri, Bektaşî Dergâhı, aşevi, fırın ve medrese odaları duvarlarla çevrili açık bir avlunun güney, doğu ve kuzey yönlerinde yer alır. Külliyenin oluşumunda ilk yapılışı Anadolu Selçuklu dönemine tarihlenen binalardan Seyyid Battal Gazi Türbesi sekizgen alt yapı üzerine kubbeli bir yapıdır. Türbenin, güneydoğusunda yer alan caminin kapısı üzerindeki kitâbesine göre Selçuklu Sultanı I. Keyhusrev zamanında 604'te (1207-1208) yapıldığı ve II. Bayezid döneminde 917'de (1511) yenilendiği belirtilir.
Seyyit Battal Gazi Külliyesi bölümleri
Seyyit Battal Gazi Külliyesi bölümleri ise şöyledir:
ZİKİR ODASI : Genç dervişlerin bir araya gelip sabaha değin zikrettikleri zikir odasının 1511'de inşa edildiği söylenebilir.
KIRKLAR ODASI: Kırklar Meydanı, adını Hz. Fatıma'nın evinde yapılan geleneksel toplantılarda yer alanlardan alır. Bektaşilerin dinî eğitimi ile bağlantılıdır.
HALİFE MEYDANI: Ayin-i Cem denilen dinî törenlerin yapıldığı yerdir. Burada halifeye ait bir post ve taht bulunur. Tarikatın halifesi oturur ve törenleri idare eder.