Arama

Battal Gazi nasıl şehit oldu? Battal Gazi destanı nedir?

Emevilerin Bizans'a karşı yürüttüğü mücadelelerde rol alan Battal Gazi, korkusuz bir cengaver olarak tarih sahnesindeki yerini aldı. Battal Gazi ele geçirmek istediği şehirleri bazen kılıç kuvvetiyle, bazen zekasıyla kazandı. Türkler arasında gazi-veli mertebesinde görülüp adına Battalname adlı bir destan yazıldı. Peki, Türk insanının kalbinde müstesna bir yeri olan efsanelere ve filmlere işlenen Battal Gazi gerçekte kimdir? Battal Gazi nasıl şehit olmuştur?

  • 20
  • 25

MESCİD (CAMİ) : Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1207-1208 tarihinde yaptırılır. 1511'de Bayezid döneminde yenilenir.

MİHALOĞLU AHMED ve MEHMED BEYLERİN KABİRLERİ : Mihaloğlu Ahmed ve Mehmed Beyler, Seyyid Battal Gazi Türbesi'ne ek binalar yaptırmışlardır. Mehmed Bey, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde önemli bir akıncı birliğinin komutanıdır. Külliyelerdeki kitabelerde de adı geçer. Ahmed Bey de bir akıncı komutanıdır.

  • 21
  • 25

SEYYİD BATTAL GAZİ TÜRBESİ:

Türbenin kitabesinde şunlar yazılıdır: "Mürşidler seyidi, gaziler başkanı, cihanın sahibi, kendisine sığınılan ulu Peygamber'in sülalesinden, merkadi; dünya ve ötesinin ziyaretgâhı olan ulu zatın türbesidir. Bu türbeyi büyük insan ve zamanın alisi sıvattı. Allah bu türbenin tarihi için şunu ilham etti; Allah onu cennetin en yücesi ile müşerref etsin. Burayı Mihaoğullarından Ali Bey bina etti ve sıvattı Allah azizliğini daim etsin." Kitabedeki "Allah onu cennetin en yücesiyle müşerref etsin" cümlesi ebced hesabı ile kitabenin ve tamirin tarihini verir ve bu tarih 1464'e, Fatih Sultan Mehmed dönemine denk düşer.

Türbe içinde Battal Gazi ve Kral Kızı Elenora'nın sandukaları bulunur. Battal Gazi'nin 5.5 m uzunluğundaki sanduka boyu; kişiliğine, büyüklüğüne atfendir. Elenora'nın Battal Gazi'nin eşi veya sevgilisi olduğu tartışmalıdır.

  • 22
  • 25

MEDRESE : Osmanlı Beyliği'nin kuruluşunda önemli bir rol oynayan, yeni derviş akını ve Seyyid Battal Gazi'nin savaşçı kişiliğinin dervişlerce kolaylıkla kabulü Seyitgazi'de zaviye kurulmasına neden olur. Arşiv belgeleri, 1556-1559'da medrese kurulduğunu gösterir. 13. yüzyılın medresesi, 14. ve 15. yüzyılda Han-gâh'a dönüşür; 16. yüzyıldan sonra yeniden medrese, 20. yüzyılın başlarında ise askerî depo olarak kullanılır.

  • 23
  • 25

AYNİ ANA (KADINCIK ANA) TÜRBESİ : Valide Sultan Ümmühan Hatun'un nedimesidir. Selçuklu sarayına mensup olup Ümmühan Hatun'un hayatında önemli bir yeri vardır.

ÜMMÜHAN HATUN TÜRBESİ: Ümmühan Hatun; 1. Gıyaseddin Keyhüsrev'in eşi, 1. Alaeddin Keykubat'ın annesidir. Konya'da vefat eder ve vasiyeti gereğince oğlu Keykubat tarafından naaşı Seyitgazi'ye getirilerek yine kendisi tarafından inşa ettirilmiş medreseye defnedilir. Türbede Ümmühan Hatun'un ölüm tarihine veya kendisine ilişkin yazılı hiçbir bilgi bulunmuyor.

  • 24
  • 25
Battal Gazi Destanı'nı temel alarak yazılan tarihi romanlar
Battal Gazi Destanı’nı temel alarak yazılan tarihi romanlar

Türk edebiyatında Battal Gazi Destanı'nı temel alarak yazılan tarihi romanlardır.

Murat Sertoğlu: 1967 - Battal Gazi, 1968 - Battal Gazi'nin Oğlu, 1973 - Battal Gazi'nin Torunu.

Abdullah Ziya Kozanoğlu: 1937 - Battal Gazi Destanı.

Cavid Ersen: Battal Gazi.

Oğuz Özdeş: 1968 - Battal Gazi'nin Oğlu.

İbrahim Ünsal: 2010 - Battal Gazi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN