Arama

Belgeler ışığında Kudüs

Osmanlı İmparatorluğu, Filistin'de tam 501 sene hüküm sürmüştür. Hoşgörü ile yönetilen bu topraklarda daima barış hakim olmuştur. Beytülmakdis olarak da anılan Kudüs şehrinde, Osmanlı izleri günümüzde dahi görülmektedir. İşte, belgeler ışığında Devlet-i Aliyye dönemindeki Kudüs...

KUDÜS'ÜN FATİHİ: YAVUZ SULTAN SELİM

*Görseldeki belgede, Yavuz Sultan Selim'in Kudüs Fatihi olduğu bilgisi yer alıyor

🔸 Osmanlı'nın dokuzuncu padişahı Yavuz Sultan Selim, Mercibadık Savaşı'nda Memlük Devleti'ne karşı büyük bir zafer kazandı. O günden itibaren Şam bölgesi, Devlet-i Aliyye'ye katıldı ve tarih 29 Aralık 1516'yı gösterdiğinde Kudüs fethedildi.

🔸 Sultan Selim'in Kudüs Fatihi olarak ilk faaliyeti, bölgededeki Müslümanların ve gayrimüslimler arasındaki dengeyi sağlamak oldu.

Mercibadık Savaşı

24 Ağustos 1516 yılında Yavuz Sultan Selim'in önderliğinde, Sureye'nin Halep şehrinin kuzeyinde gerçekleşen Memlûk ve Osmanlı devletleri arasında gerçekleşen muharebedir.

Gazze Paşa Sarayı

VAKIF ŞEHİR FİLİSTİN

*Görseldeki belgede, Filistin topraklarının Osmanlı vakıf mülkiyeti olduğu yazılıdır

🔸 Yarım asır Osmanlı'nın hakimiyetinde kalan Filistin, bir vakıf toprağıydı. Özellikle Devlet-i Aliyye döneminde Kudüs'teki işleyiş tamamen vakıflar tarafından yürütülmekteydi.

🔸 Özbek Zaviyesi de (Buhari Zaviyesi) Kudüs'te bulunan vakıf eserlerinden yalnızca biridir. Buhari Zaviyesi, 1615 yılında Kapıcıbaşı Sufî Osman Ağa tarafından kurulur.

↪ Yapılış amacı, Türk diyarlarından gelen hacıların ve bölgedeki yoksulların temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

Kudüs'ün kadim tarihi

  • 10
  • 10

MESCİD-İ AKSA'NIN ZİYNETLERİ

*Görseldeki belgede, Mescid-i Aksa'nın restorasyonunda kullanılacak çinilerin Kütühya'dan tedarik edildiği yer alıyor

🔸 1923 yılında Hariciye Vekaleti'ne, Mimar Kemaleddin ve heyetinin Filistin'de gerçekleştirecekleri bakım ve onarım çalışmalarıyla ilgili bir telgraf gönderildi.

🔸 Mescid-i Aksa'nın restorasyonunda kullanılacak çinilerin, Kütahya'dan tedarik edileceği ve burada çalışacak işçilerin de istihdamıyla ilgili bilgiler mevcuttur.

Mimar Kemaleddin izin talebi:

"Mescid-i Aksa'nın tamiratında istihdam edilecek amele ile Kütahya'da imal ettirilecek çiniler için icâb eden mukâvelâtı akd etmek üzere mebusân-ı sabıkadan Kudüslü Said el-Hüseynî Bey'in İstanbul tarîkiyle Ankara'ya azimetine müsaade i'tâsı Mimar Kemaleddin Bey tarafından rica edilmektedir efendim."

Mimar Kemaleddin kimdir?

Asıl adı Ahmed Kemaleddin olan mimar, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmış ve I. Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen simalarındandır.

"Dijital Hafıza Merkezi Filistin" sitesinden yararlanılmıştır.

Milli mimarinin temellerini atan Mimar Kemaleddin

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN