Arama

Beyazıt Camii hakkında tarihi bilgiler

İstanbul'un yeniden imarında büyük bir merkez teşkil eden ve Fatih Külliyesi'nden sonra ikinci büyük külliye olan II. Bayezid Külliyesi içindeki Beyazıt Camii, kendi adıyla anılan meşhur meydanda bulunur. İstanbul'da "orijinalliğini koruyan en eski selatin camisi" olarak kabul edilir. Sizler için, Beyazıt Camii hakkında tarihi bilgileri derledik.

  • 6
  • 13
Mimari özellikleri
Mimari özellikleri

Caminin üç kapısı, mermer, granit ve yeşil mozaik olmak üzere 20 sütuna dayanan 25 kubbeli bir şadırvan avlusu bulunuyor. Zemini mermer döşeli avluda yer yer büyük kırmızı porfirler yer alıyor.

İslam tarihinin en eski 20 camisi

  • 7
  • 13
Taş işçiliği yönünden çok zengin
Taş işçiliği yönünden çok zengin

📌Caminin giriş kapısı ile şadırvan avlu kapıları Selçuklu devri eserlerine nazaran sade olmakla beraber, taş işçiliği yönünden çok zengin.

📌Beyazıt Camii'nin minareleri Osmanlı devri Türk mimarisinde çok değişik bir sistem uygulanarak tabhânelerin en dış köşelerine yerleştirildiğinden aradaki açıklık 79 metreyi bulur.

Sanki Yedim Camii'nin ilginç hikayesi

  • 8
  • 13
Selçuklu'dan Osmanlı'ya geçişin İstanbul'daki tek örneği
Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçişin İstanbul’daki tek örneği

📌Caminin, birer şerefeli iki minaresi arasındaki mesafenin geniş olması yapının azametini artırıyor. Minareler, renkli taşlarla geometrik süslemeli. Sağ tarafta olan minare özgün süslemelerini büyük ölçüde koruyor ancak diğeri birkaç kez onarım geçirmiş ve bezemelerini yitirerek daha sade kalmış.

📌Bu nedenle sağdaki minare Selçuklu'dan Osmanlı'ya geçişin İstanbul'daki tek örneği olarak kabul ediliyor.

'Şehzadebaşı Camisi'ne dair az bilinen gerçekler

Doğu ve batısında beşer kubbe ile örtülü iki tabhanesi olan cami, tabhaneli yapıların son örneği kabul ediliyor. Baştan tabhane olarak tasarlanmış bu bölümler ile cami arasındaki duvar sonradan kaldırılarak, namaz alanına dahil edildi.

Caminin minareleri camiye değil, caminin iki yanındaki tabhanelere bitişik.

İstanbul'daki camilerin ilginç hikayeleri

  • 10
  • 13
Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan kabirler bulunuyor
Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan kabirler bulunuyor

📌Harimin sağ köşesinde hünkar mahfili yer alıyor. 10 sütun üzerinde duran mahfile, dışarıdan bir merdiven ve kapı ile giriliyor. Türbeler, caminin mihrap tarafında bulunuyor.

📌Caminin sağında ve pencere hizasında oğlu Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan Bayezid Türbesi yer alıyor. Yine Yavuz Sultan Selim'in yaptırdığı soldaki türbede Sultan 2. Bayezid'in kızı Selçuk Hatun'un kabri bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN