Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Bilinmeyen fotoğraflar ile milletimizin şanlı tarihinin dönüm noktası

Bilinmeyen fotoğraflar ile milletimizin şanlı tarihinin dönüm noktası

Türkiye'nin düşman tehdidinden kurtulması için hayati bir önem taşıyan Büyük Taarruz, 26-30 Ağustos 1922 tarihleri arasında dört gün sürdüğünü biliyor muydunuz? Ya da ilk olarak 1924 tarihinde Afyon, İzmir ve Ankara'da kutladığını? Sizler için, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak olan Büyük Taarruz'un bilinmeyen fotoğraflarını derledik.

Bu durum karşısında Türk milleti, tarih boyunca gösterdiği ''millet olma bilinci'' içerisinde işgallere karşı Kuvâ-yi Milliye hareketini başlattı. İki seçenek vardı; ya işgal güçlerine teslim olunacak ya da yıkılan yakılan bir ülke, yılmaz evlatlarının azmiyle yeniden ayağa kalkacak ve küllerinden doğacaktı.

1920'de TBMM'nin açılması üzerine işgal güçleri tüm baskıcı politikalarını Atatürk ve silah arkadaşları üzerine yoğunlaştırdı, özellikle Batı Cephesi'nde hareketlilik başladı. 1921'de Polatlı'ya kadar gelen Yunan ordusunu püskürtmek, daha birkaç yıl önce tarih literatürüne ''Çanakkale geçilmez'' sözünü altın harflerle yazdıran vatan evlatlarına düştü.

Sakarya'da 22 gün 22 gece süren kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı.

  • 7
  • 19
26 AĞUSTOS'TA KOCATEPE'DE ŞAFAK SÖKERKEN...
26 AĞUSTOS’TA KOCATEPE’DE ŞAFAK SÖKERKEN...

Başkomutan Mustafa Kemal, 26 Ağustos sabahı Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak), Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) ile muharebeyi yönetmek üzere Afyonkarahisar sınırlarında kalan Kocatepe'de yerini aldı.

Topçu ateşleriyle şafak vakti başlayan harekatın devamında Türk askeri, sabahın ilk ışıklarıyla hücuma geçip Tınaztepe'yi ele geçirdi ve Belentepe ile Kalecik Sivrisi'nden düşmanı uzaklaştırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN