Bilinmeyen yönleriyle Fuat Sezgin
Ülkemizin en önemli bilim insanlarından olan merhum Fuat Sezgin araştırmacı karakteri, başarılı akademik hayatı ve merkezine aldığı çalışmaları ile İslam Kültür ve Medeniyeti'ni besleyen önemli bir isimdi. 70 yaşına kadar günde 17 saat ilimle hemhal olan Sezgin'in çabaları kültür tarihimizi güçlendirdi. Fuat Sezgin aynı zamanda yirmiden fazla dil bilmesi ile de meşhurdu. Sizler için Bilim Tarihi üstadımız Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatındaki bilinmeyenleri araştırdık.
Giriş Tarihi: 28.08.2024
16:19
Güncelleme Tarihi: 28.08.2024
16:35
◾ Fuat Sezgin Almanya'ya giderken yanına sadece iki bavul almıştı. Bu bavullarda çalışmalarına dair fişlemeler ve araştırmalarını destekleyen belgeler vardı.
◾ O , hayatı boyunca sürekli olarak ilimle hemhal olmuş bir karakterdi. Kürsüsünden uzaklaştırıldığında dahi tek düşüncesi çalışmaları idi.
◾ Beş dilden fazla dil bilenler polyglot olarak adlandırılıyor. Fuat Sezgin için polyglot ifadesi yetersiz kalıyordu. Çünkü Sezgin iyi derecede 27 dil biliyordu. Sezgin araştırmalarına Arapça, Süryanice, İbranice, Latince ve Almanca başta olmak üzere dillere hakimdi.
◾ Kendisi bu konuda kendisine gelen sorulara, "Hayır mübalağa ediyorlar. Bu kitabı yazmak için bilimler tarihinde birçok eski dili bilmem lazım, Avrupalı etütleri okumam lazım. Zaruri bulduğum zaman hemen bir dili öğrenmeye çalışıyorum" diyerek cevap vermişti.
RİTTER İSLAM BİLİM TARİHİNE NASIL YÖNLENDİRDİ?
Kalbinden geçen mühendislikti
◾ İlk eğitimini Doğubeyazıt , orta mektep ve lise eğitimini ise Erzurum'da tamamlayan Sezgin, 1943'de İstanbul'a gelmişti. Ne okuyacağını bilmiyor ama matematiği çok seviyordu.
◾ Zamanın şartlarından olsa gerek Sezgin'in tek bir hedefi vardı: Mühendis olmak. Lakin bir seminerde Ritter'i dinlediğinde tüm dünyası değişti. Ardından Edebiyat Fakültesi' ne kaydoldu ve 33 dil bilen Ritter 'in kanatları altına girdi.
◾ Fuat Sezgin edebiyata ve güzel söze oldukça ilgili bir yapıdaydı. 1947 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Filolojisi bölümünden mezun olduğunda bitirme tezi çok dikkat çekmişti.
◾ Sezgin'in bitirme tezinin adı "Bedî' İlminin Tekâmülü ve İstanbul'da Bulunan Bedîiyyat Yazmalar Kataloğu" idi. Sezgin güzel sözün edebiyata yansımasını en güzel şekilde ele almıştı.
TANINMAYAN BÜYÜK ÇAĞ KİTABINDAN BİLİM TARİHİNE DAİR GERÇEKLER
◾ Dünya tarihinin en büyük bilim tarihi araştırmacıları ndan olan Fuat Sezgin ömrünün son döneminde Türkiye'ye döndü ve eserleri ile birlikte geniş çaplı bir müze kurdu.
◾ Hayatı boyunca pek çok eseri yok olmaktan kurtaran ve kütüphanesine katan Sezgin'in kitaplarına Almanya tarafından enstitünün malı oldukları gerekçesiyle alıkonuldu. İlk 20 bin kitap ülkemize ulaşsa da geri kalan 25 bin kitabın akıbeti hala meçhul.