Arama

Bin yıl önce göz hekimliğinin temellerini atan Müslüman tabipler

Müslümanların kaleme aldığı tıp kitaplarının neredeyse tamamında göz hastalıklarına değinilmişti. Bundan bin yıl öncesinde yaşayan, çalışmalarını yalnızca hayvan gözü üzerinde sürdüren Müslüman tabipler, o dönemde gözün anatomisini gösteren birçok resme de eserlerinde yer vermişlerdi. 21'inci yüzyılın en yaygın göz hastalığı olan kataraktı, tarihte ameliyat ile ilk kez Müslüman bir tabip almıştı. Peki, göz hastalıklarının başka hastalıkların işareti olduğunu savunan ilk Müslüman tabip kimdi? Onun bu görüşünün doğruluğunu modern tıp ne zaman kanıtladı?

  • 7
  • 15
ON ASIR ÖNCEDEN BUGÜNLERE IŞIK TUTAN MEVSILÎ
ON ASIR ÖNCEDEN BUGÜNLERE IŞIK TUTAN MEVSILÎ

Yaptığı araştırma ve çalışmalardan yola çıkan Mevsılî, Göz Hastalıklarının Tedavisinde Seçenekler Kitabı adlı eseri kaleme aldı ve bu eserinde tam 48 hastalığa yer verdi.

Bu el yazması bugün İspanya, Madrid'deki Escorial Kütüphanesinde bulunuyor.

  • 8
  • 15
‘ARAP DÜNYASININ EN ZEKİ GÖZ CERRAHI’
‘ARAP DÜNYASININ EN ZEKİ GÖZ CERRAHI’

Mevsılî'nin eserleri 20'inci yüzyıla kadar yalnızca Arapça olarak mevcuttu, ayrıca 13'üncü yüzyılda biten bir İbranice tercümesi bulunuyordu.

1905 yılında bu eserin Almanca versiyonunu hazırlayan Prof. Hirschberg, Mevsılî'yi "Arap dünyasının en zeki göz cerrahı" olarak tanımlar.

  • 9
  • 15
ALİ BİN İSA VE GÖZ DOKTORUNUN DEFTERİ
ALİ BİN İSA VE GÖZ DOKTORUNUN DEFTERİ

Mevsılî ile aynı dönemde yaşayan ve Müslüman göz hekimlerinin en meşhuru olan Ali bin İsa da, 10'uncu yüzyılda Irak'ın Bağdat şehrinde yaşamıştı.

Ali bin İsa tarafından kaleme alınan Göz Doktorunun Defteri adlı eser göz hastalıkları konusunda yazılmış en geniş muhtevalı ders kitabıydı; Latinceye tercüme edilerek 1467 yılında Venedik'te basıldı.

  • 10
  • 15
20’NCİ YÜZYILDA ALMANCA VE İNGİLİZCEYE ÇEVRİLDİ
20’NCİ YÜZYILDA ALMANCA VE İNGİLİZCEYE ÇEVRİLDİ

Yine Prof. Hirschberg ve göz cerrahı meslektaşı Lippert bu kitabı 1904 yılında Almancaya tercüme etmiş; İngilizce çevirisi ise Amerikalı göz hekimi ve akademisyen Casey Wood tarafından 1936 yılında hazırlanmıştı.

  • 11
  • 15
ASIRLAR BOYUNCA ALANIN ANA KİTABI OLDU
ASIRLAR BOYUNCA ALANIN ANA KİTABI OLDU

İbn İsa'nın trahom ve oftalmi (göz yangısı) türleri de dâhil 130 kadar göz hastalığını açıkladığı Tezkiretü'l Kehhâlîn (Göz Doktorları İçin Hatırlatma) adlı eseri, yüzyıllar boyunca oftalmoloji alanının ana kitabı olmuştur.

Bu eser aynı zamanda oftalmoloji alanında eksiksiz olan ve değişmeden kalan en eski Müslüman eseridir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN