Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Binlerce Türk askerinin esir tutulduğu Nargin Adası'nın karanlık tarihi

Binlerce Türk askerinin esir tutulduğu Nargin Adası'nın karanlık tarihi

Birinci Dünya Savaşı'nda Ruslar tarafından esir alınan Türk askerlerinin tutulduğu, "Nargin" olarak da bilinen Büyük Zire Adası'nda esirler, susuzluk, açlık ve yılan zehirlemesinden hayatını kaybetti ve Rus askerlerince kurşuna dizildi. Doğu cephesinde, özellikle Sarıkamış'ta Ruslara esir düşen Osmanlı askerleri cehennem adası denilen bu yerde tutuluyordu. Esirlerin bir kısmı Azerbaycanlıların yardımlarıyla adadan kaçmayı başardı. Kurtulanlardan biri de Türk havacılık tarihinin önemli isimlerinden Vecihi Hürküş'tu. Binlerce Türk askerinin esir tutulduğu Nargin Adası'nın karanlık tarihi...

  • 5
  • 10
Anadolu'dan gelen yardım çağrıları
Anadolu’dan gelen yardım çağrıları

Azerbaycan Türk gazeteleri, Anadolu'dan gelen yardım çağrılarını da yayımlayarak, halkı bu konuda destek olmaya çağırdı.

İlk tepki ve girişimler Anadolu'da işgal edilen yerlerde tutsak edilen, ancak asker olmayan Türk esirleri ile ilgiliydi. Çünkü savaşla ilgisi olmayan kendi kan ve dinlerinden olan bu insanların esir muamelesi görmesini büyük bir haksızlık olarak görmekteydiler.

Bakû Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi Erzincan Temsilcisi Abdulmabut Bey, Bakû'deki merkeze gönderdiği telgrafında şunları yazdı:

"Nargin Adası'nda ve Tiflis'teki hapishanede külli miktarda Türk esiri var ki, ne bu muharebede askerlikte bulunmuşlar, ne kabaklarda (önce). Lakin Rus birlikleri Türkiye toprağına sokuldukta, yalan danışlar ve provakatiya neticesi olarak hapsedilmişlerdir. Bunların arasında 90 yaşında kişiler dahi vardır. Ben telgraf ile Kafkasya Komisarlığı Sadrı'na ve Doktor Sultanov'a müracaatla asker olmayan Türk esirlerinin bırakılmaları hakkında teşebbüste bulunmalarını istida etmiştim. Atalar ve kardaşlar, fitne ve yalan danış kurbanı olan bu zavallıların müdafaa ve muhafazasına ses kaldırın.

Erzincan - Bakû Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi Vekili Abdülmabud"

Cemiyet, ilk olarak halktan yardım topladı. Esirlerin resmi korumacılığını üzerine aldığından, haftada bir gün (pazar günleri) Nargin'deki Türk esirlerinin Bakû'ye çıkarılarak gezdirilebilmesi için de izin alabilmişti. Böylece Türk esirlerin haftada bir gün de olsa rahat etmeleri, dinlenmeleri sağlanıyordu.

Azerbaycan'ın bağımsızlık öyküsü

Azerbaycan Türkleri, esirlerin adadan kaçmalarına yardımcı olmak için çok çaba sarfetti; 1915 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında "Türk Bayramı Günü"nde sekiz Türk esir subay şehre bırakıldı ve bir daha geri dönmedi. Çünkü, İran'a kaçmaları sağlanmıştı.

Kafkasyalı Türk gençleri tarafından kurulan "Kafkasya Müslüman Talebeleri Komitesi" bizzat Türk esirlerin kaçırılması faaliyetlerine katılmıştı.

  • 8
  • 10
Muhtaçlara Kömek (Yardım) Cemiyeti
Muhtaçlara Kömek Yardım Cemiyeti

Yine ihtilâl sonrası açılan ve esirlere yardım eden cemiyetlerden birisi de "Muhtaçlara Kömek (Yardım) Cemiyeti" idi. Asıl amacı Azerbaycan'da, özellikle Nargin Adası'nda bulunan Türk esirlerinin ihtiyaçlarını karşılamaktı.

Muhtaçlara Kömek Cemiyeti yardım toplama faaliyetleri ve gazete yazılarıyla Azerbaycan Türklerini yardıma çağırıyordu.

Azerbaycan'ın 'devlet olma' savaşında 'tek millet'

  • 9
  • 10
Anadolu Türkleri bir nebze de olsa yaralarını sarabildi
Anadolu Türkleri bir nebze de olsa yaralarını sarabildi

Bu yardımlar sayesinde, I. Dünya Savaşı'nda esir düşerek Bakû'ye ve Nargin Adası'na getirilen Anadolu Türkleri bir nebze de olsa yaralarını sarabildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN