Binlerce yıldır gizemini koruyan: Adam Kayalar
2 bin 400 yıl önce yapılan 'Adam Kayalar' görenleri büyülüyor. Mersin'in Erdemli ilçesi Kızkalesi Mahallesi'ne bağlı Şeytan Deresi Vadisi'nde yar alan 'Adam Kayalar', bölgeyi ziyaret edenleri tarih kokan bir yolculuğa çıkarıyor.
Giriş Tarihi: 01.08.2018
12:10
Güncelleme Tarihi: 01.08.2018
12:16
Binlerce yıldır gizemini koruyan Adam Kayalar, bölgeyi ziyaret edenleri tarih kokan bir yolculuğa çıkarıyor. 500 yılda işlendiği tahmin edilen kabartmalar ulaşımı zor olan bir vadi yamacında ziyaretçilerini bekliyor. 9 niş içerisinde 4 kadın, 11 erkek,2 çocuk, 1 dağ keçisi ve Roma kartalı figürleri bulunuyor.
Adam Kayalarla ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Serra Durugönül, bölümlerinin 1993 yılında kurulduğunu, o günden bu yana da düzenli olarak arazide çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Prof. Dr. Durugönül, "1981 yılında öğrenciyken Almanya'dan buraya gelip inceleme yaparken, bir hocamızın yol göstermesiyle Adam Kayaları ilk defa gördük. Adam Kayalar bugün bizlerin, yerli halkın verdiği bir isim. Çünkü 11 adet insan kabartmasından oluşan bir mezar alanı, nekropolis diyoruz. Mezarlar gözle görülür yerlerde değiller. Çünkü eski çağda da mezar hırsızları vardı. Onlardan korumak için mezar yerlerini gizli yerlere yapmışlar. Bugün bizim gördüğümüz ana kayaya, kabartma tekniğiyle işlenerek yapılmış olan insan figürleri" diye konuştu.
KABARTMALAR 500 YIL İÇİNDE YAPILDI
Bu bölgenin eski çağlardaki isminin Kilikya olduğunu kaydeden Prof. Dr. Durugönül, "Kilikya'nın 2 nehir arasında kalan Göksu Nehri ile Limonlu Nehri arasında kalan bölgeye de Olba territoriumu denmiş. Bu territoriumu kral rahipler taraftan yönetilmiş. Bu gördüğümüz kabartmalar onları temsil ediyor. Ailede erkekler ya rahipti ya asker ya da kraldı. Onlar öldükten sonra ebediyete kadar ölümsüzleşmeleri için yapılmış olan eserlerdir. İlk yapılmış eserler İ.Ö. 3. yüzyılda. Bu dönem 2 tane yapılmış.
Daha sonra bu sülale yaşamını devam ettirdikçe takip eden nesillerde yan yana eklemişler. En sonuncusu da İ.S. 2. yüzyıla denk geliyor. 500 yıl boyunca eklene eklene burayı yapmışlar. Bugün mezarlıklarda aslında bir mezar taşı olur. Bunlarda o anlamda figürlü taşlar. Sadece mezar alanı değil. İlk yapım amacı mezar alanı ama ölülerini ziyaret etmeye yakınları geliyorlardı, buralarda ayin düzenleniyordu, kurban kesiyorlar. O eti pişirip orada yiyorlardı. Bunları figürlere yansıtmışlar" ifadelerini kullandı.