Bir Osmanlı kasabası: Göynük
Batı Karadeniz'in önemli turizm noktalarından biri olan Göynük, tam bir Osmanlı kasabası. "Sakin Şehir" listesinde yer alan tarihi belde, Fatih Sultan Mehmed'in akıl hocası Akşemseddin'e ev sahipliği yaptığından "Diyar-ı Akşemseddin" olarak da anılmakta. Günümüzde Bolu'nun bir ilçesi olan bu mekanda Osmanlı döneminden kalma birbirinden güzel birçok eser bulunur, işte tarihi ve mimarisiyle Göynük...
Giriş Tarihi: 24.05.2024
08:47
Güncelleme Tarihi: 24.05.2024
08:49
📍 GÖYNÜK ZAFER KULESİ
🔸 Hiç şüphesiz Göynük 'ün simgelerinden biri Zafer Kulesi 'dir. İlçenin en yüksek yerine konumlanan bu kule, Kurtuluş Savaşı 'nın kazanılmasından sonra yani 1923 yılında, Cumhuriyet döneminin ilk kaymakamı Hurşit Bey inşa ettirir.
🔸 İlçenin en güzel manzarasına sahip olan kule altıgen planlanmış ve yapımında taş kullanılmıştır.
Kurutuluş Savaşı nedir?
Kurtuluş Savaşı, İtilaf Devletleri'nce işgali sonucunda Mîsâk-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen askeri bir başarıdır.
📍 AKŞEMSEDDİN TÜRBESİ
🔸 Göynük ile özdeşen Akşemseddin , son nefesini bu beldede vermiştir. Türbe, 1464 yılında, Fatih Sultan Mehmed döneminde inşa ettirilir. Türbenin içinde Akşemseddin 'in çocuklarına ait sandukalar da bulunur.
🔸 Tarihi yapı; diğer Osmanlı türbelerinde olduğu gibi altıgen, çatısı kubbe, pencereleri dikdörtgen şeklinde planlanmıştır. Malzeme olarak ise kesme taş kullanılır.
Çiniyle bezeli cami: Gökmedrese
🔸 Türbenin girişinde inşa kitabesi de yer almaktadır. Bu tarihi yapı, haftanın her günü 08.30 - 17.30 arası ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
🔸 Belde de 1988 senesinden beri "Akşemseddin Şenlikleri" düzenlenir; Akşemseddin Türbesi ile Akşemseddin Konağı ziyaret edilir. Konak, türbeye çok yakın bir yerde konumlanmıştır.
📍 AKŞEMSEDDİN KONAĞI
🔸 Göynük 'te görülmesi gereken yerlerden biri de "Akşemseddin Konağı "dır. İslam dünyasının önemli alimlerinden biri olan Akşemseddin'in yerleştiği ilk yer, Akşemseddin Konağı olmuştur.
🔸 Akşemseddin 'in bu konakta hayata gözlerini yumduğu bilinmektedir. Konağın içindeki genişçe avlu oldukça dikkat çeker. Burası, günümüzde sit alanı olarak ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır.
Dünyanın en eski çarşılı köprüsü
📍 GAZİ SÜLEYMAN PAŞA CAMİİ
🔸 Gazi Süleyman Paşa Camii, 1331 ile 1335 yılları arasında, Orhan Gazi 'nin oğlu Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. En eski Osmanlı eserlerinden biri olan yapı, bazı sebeplerden ötürü yıkılmış ve tekrardan yapılmıştır.
🔸 Cami iki katlı olarak inşa edilmiş ve giriş kapısına doğru çıkan iki merdiven konumlandırılmıştır. Çatısı kiremit ile örtülü olup minaresinde taş kullanılmıştır.