Bir Osmanlı sancağı: Katar
Günümüzde sahip olduğu zenginlikle ön plana çıkan Katar, uzun yıllar Osmanlı'ya bağlı bir sancak idi. Yavuz Sultan Selim'in Arap Yarımadası'na hakim olmasıyla birlikte Katar da devlet topraklarına katıldı. Zamanın dünya devi Osmanlı, yüzyıllar boyunca Katar'ı himaye etti ve sömürgecilerden korudu. İşte Osmanlı sancağı Katar'ın hikayesi...
Giriş Tarihi: 03.12.2022
16:30
Güncelleme Tarihi: 01.01.2023
16:51
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Hanedan değişikliği
🔷 19. yüzyılda Arap Yarımadası'nda yaşanan yeni siyasi olaylar nedeniyle Katar'da da ülkeye hakim olan kabile değişir. Orta Arabistan'dan bölgeye göç eden e-Sânî ailesi zamanla buradaki nüfuzunu arttırır. Aile, bugün Katar'da hüküm süren hanedandır.
◼ Bu dönemde Arap Yarımadası'nda Suud hanedanının doğuşu ve yayılışına şahitlik edilir.
(x) Kışa dönen Arap Baharı'nda 10 yıl önce 10 yıl sonra
🔷 19. yüzyılın başlarından itibaren Körfez'deki etkinliğini arttıran İngiltere'nin dikkatini Katar'ın lojistik anlamda güçlü olması çeker. Zira henüz petrol keşfedilmemiştir.
🔷 İngiltere bölgede Bahreyn üzerinden üstünlük kurmaya çalışır. Bu yüzden Katar'a haber göndererek Bahreyn'e vergi vermeye zorlar. Durumdan haberdar olan Bağdat Valisi Mithat Paşa, asayişi sağlamak ve Osmanlı'nın gücünü bölgede hissettirmek için körfeze sefer düzenler.
(x) 10 soruda Osmanlı ordusunun sefer hazırlığı
🔷 Galibiyetle sonuçlanan seferin ardından Katar Şeyhi Casim b. Sani , İngilizlerin tehdidinden kurtulmak için Osmanlı askerlerini ülkesine davet eder. Bunun üzerine Osmanlı, Katar'da tekrar söz sahibi olur ve bir ilçe olarak teşkilatlandırarak Katar şeyhini fahri kaymakam olarak atar.
🔺 Dünya'da pek çok yeri sömüren İngilizler Katar'dan istediğini elde edemez.
(x) Dünyayı işgal eden dil: İngilizce
🔷 İngiltere'nin bölgenin hâkimiyetini kazanmak için Osmanlı ile gerçekleştirdiği mücadele, I. Dünya Savaşı'na kadar sürer. 1910-1913 yıllarında iki devlet arasında Körfez bölgesi için müzakereler yapılır. Osmanlı, bölgeyi elinde tutmaya, bu mümkün değilse Katar'ı özerk bir yapıya dönüştürerek İngilizlerin hâkimiyetini engellemek ister. Fakat İngilizler, bu esnada gerçekleşen Balkan savaşlarını fırsat bilir ve Katar'ı tamamen işgal eder.
🔷 Tüm çabalara rağmen, yıpranmış Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı ile boğuştuğu bir zaman diliminde, savaşı bitiren Mondros Antlaşması ile birlikte Katar resmen İngiliz himayesi altına girer.
(x) Sömürge imparatorluğunun son varisi II. Elizabeth
Katar'da Osmanlı sevgisi
🔷 Katar'ın Osmanlı'ya minnettarlığı ve dostluğuna dair pek çok kanıt vardır. Bunlardan biri de Balkan Savaşında Osmanlı'ya destek olmak için 25.000 rupi gibi önemli bir bağışta bulunmasıdır.
🔷 Ayrıca Katar'da, 1960 yılına kadar Halife II. Abdülhamit adına hutbe okutulur. Padişahın Panislamizm politikasının yansımaları uzun süre devam eder.
(x) Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek