Arama

Birinci Dünya Savaşı hakkında bilinmeyen 30 gerçek

Birinci Dünya Savaşı 11 Kasım 1918'de sona erse de milyonlarca sivil ve askeri kaybın yanı sıra birçok devletin yok olması, yeni devletlerin kurulması ve tartışmalı bölge statüleriyle hafızalarda yerini koruyor. Birinci Dünya Savaşı'nın, insanlık tarihinin en kanlı altıncı savaşı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da savaşta resmi rakamlara göre 8.556.315 ölü, 21.219.452 yaralı ve 7.750.945 kayıp olduğunu? Sizler için, Birinci Dünya Savaşı hakkında bilinmeyen 30 gerçeği derledik.

İngiltere Bakanlığı, 1.60 boyundan kısa olanları askere kabul etmiyordu. Ancak bu kural kısa boylu İngilizlerin, askere gitmesini engelleyemedi. Bakanlık bu insanlar için "Cüce Taburları" kurdu. Bu taburlar, normal taburların yanında yardımcı birlik olarak savaşa katıldı.

Birinci Dünya Savaşı, Afrika kökenli Amerikalıların da eşit haklara kavuşmasına büyük katkıda bulundu. Örneğin Henry Ford savaşın ardından siyahileri de çalıştırmaya başladı. ABD'nin güney bölgelerindeki Afrika kökenlilerin savaş boyunca ve savaşın ardından kuzeye ilticası 20. yüzyılın en büyük nüfus değişimlerinden biri oldu.

Birinci Dünya Savaşı'nın dünya ekonomisine zararı o günün parasıyla yaklaşık 185 milyar dolardı.

Savaş boyunca milyonlarca asker, siper savaşlarının dehşetinden dolayı "savaş bunalımına" yakalandı. Bu rahatsızlıktan mustarip olan askerler uyuyamıyor, konuşmasına hakim olamıyor, korku nöbetleri geçiriyor ve sürekli titriyorlardı.

1914-1918 yılları arasında vuku bulan Birinci Dünya Savaşı, dünyadaki neredeyse tüm okyanuslarda ve kıtalarda yürütüldü. Bununla birlikte en kanlı muharebeler Avrupa'da yaşandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN