Bizans’a karşı zafer kazandıran taktik
Türkleri diğer kavimlerden ayıran ve tarih boyunca öne çıkmalarını sağlayan pek çok amil vardır. Bunlardan birisi de savaşlarda kullandıkları taktiklerdir. Kurt kapanı, hilal ve turan taktiği olarak bilinen savaş tekniği Türklerin asırlar boyunca düşmanlarını alt etmek için icra ettikleri bir harp düşüncesidir. Sizler için başta Malazgirt olmak üzere milletimizi pek çok savaşta zafere taşıyan bu tekniği inceledik.
Giriş Tarihi: 26.08.2023
16:01
Güncelleme Tarihi: 27.08.2023
12:16
SAVAŞ TAKTİKLERİNİN BAŞARILI OLMASI
🔹 Türklere has savaş taktiklerinin rahatça uygulanmasının iki önemli nedeni vardır. Bunlardan biri atların hızlı manevra kabiliyetlerinin olması ikincisi ise önemli bir ham madde olan demirin, Türklerin çoğunlukta yaşadığı bölge olan Altaylardan çıkarılması dır.
🔹 Demirden; kama, kılıç, mızrak, ok ucu, zırf, miğfer, kalkan, üzengi, nal, gem, eyere gibi at ve savaşta kullanılan araç - gereçler yapılır. Sosyal hayatta da kullanılan demir sayesinde Türkler, diğer devletlere göre savaşa bir adım önde başlarlar.
TÜRKLERİN SAVAŞ TAKTİKLERİ
🔹 İskit (Saka), Avrupa ve Asya Hunları , Türk tarihinin ilk safhasını temsil ederler. Savaş taktiklerinin de evvela bu topluluk ve devletlerce kullanıldığı kaynaklarda bulunur.
🔹 Türk tarihinde asırlardır kullanılan ve düşman ordularının çok zekice bertaraf edilmesini sağlayan "Turan Taktiği diğer adıyla Kurt Kapanı ve bir diğer bilinen ismiyle Hilal Taktiği" en meşhur yöntemdir.
Eski Türklerde "oguş" geleneği
TURAN TAKTİĞİ'NİN AŞAMALARI
🔹 Turan taktiği; yıldırma ve yıpratma, sahte geri çekilme, pusuya düşürme ve imha olmak üzere toplamda üç ana aşamadan meydana gelir.
🔹 Savaş taktiğinin ön ayağı evvela belli başlı psikolojik çökertme yöntemleriyle düşman ordusunu yıldırma ve yıpratma politikasının uygulanmaya konmasıdır.
🔹 Bu taktiğin ikinci kısmı ise sahte geriye çekilme yöntemi uygulanarak düşman tarafının yendiğini düşünmesidir. Üçüncü ve son aşamada ise düşman istenilen yere çekilir ve saldırıya geçilir.
MALAZGİRT MEYDANI'NDA KURT KAPANI
🔹 1071'de Malazgirt Meydanı'nda uygulanan Turan Taktiği diğer adıyla Kurt Kapanı büyük bir ustalık ile uygulanır. 26 Ağustos Cuma günü Alparslan ve Diyojen'in ordusu karşılıklı mevzilenirler.
🔹 İlk çatışmalarda Bizans hücum birliklerinin başındaki Hatap ve Vasilak isimli komutanların öldürülür. Bizans ordusunda paralı asker olarak görev alan Uz ,Kıpçak ve Peçenek Türkleri , Selçuklu tarafına geçer. Bu, turan taktiğinin "yıldırma ve yıpratma" yani ilk aşamasıdır.
Uz ,Kıpçak ve Peçenek Türkleri
Uz ve Kıpçak Kuzeybatı Türklerinden olup Peçenekler Oğuz Türkleridir.
Manas diyarı Kırgızistan
BİZANS'A BÜYÜK BOZGUN
🔹 Bizans ordusu ise Türk öncü kuvvetlerinin bu ani saldırısı sonucunda Bizans ordusu savaş aletlerini kuramadan topyekün saldırıya geçmek zorunda kalır. Bunu gören Sultan Alparslan, düşmana içerden saldıran ve üstünlük kazanan ordusuna geri çekilme emri verir .
🔹 İmparator ve askerleri kazandıklarını düşünür. Bu, kurt kapanının "sahte geri çekilme" aşamasıdır. Tam bu noktada mevzilerinden ayrılarak Selçuklu ordusunu kovalamaya başladılar. Bizans ordusu tuzağa düştüğünü anladığında ise artık çok geçtir.
🔹 Sultan Muhammed Alparslan'ın savaştan önce çevre tepelere gizlice yerleştirdiği atlılar o an saldırıya geçer ve geri çekilen Selçuklu ordusu ise aniden geri dönerek savaşa dahil olur.