Arama

Bizans’a karşı zafer kazandıran taktik

Türkleri diğer kavimlerden ayıran ve tarih boyunca öne çıkmalarını sağlayan pek çok amil vardır. Bunlardan birisi de savaşlarda kullandıkları taktiklerdir. Kurt kapanı, hilal ve turan taktiği olarak bilinen savaş tekniği Türklerin asırlar boyunca düşmanlarını alt etmek için icra ettikleri bir harp düşüncesidir. Sizler için başta Malazgirt olmak üzere milletimizi pek çok savaşta zafere taşıyan bu tekniği inceledik.

MALAZGİRT MEYDANI'NDA KURT KAPANI

🔹 1071'de Malazgirt Meydanı'nda uygulanan Turan Taktiği diğer adıyla Kurt Kapanı büyük bir ustalık ile uygulanır. 26 Ağustos Cuma günü Alparslan ve Diyojen'in ordusu karşılıklı mevzilenirler.

🔹 İlk çatışmalarda Bizans hücum birliklerinin başındaki Hatap ve Vasilak isimli komutanların öldürülür. Bizans ordusunda paralı asker olarak görev alan Uz ,Kıpçak ve Peçenek Türkleri, Selçuklu tarafına geçer. Bu, turan taktiğinin "yıldırma ve yıpratma" yani ilk aşamasıdır.

Uz ,Kıpçak ve Peçenek Türkleri

Uz ve Kıpçak Kuzeybatı Türklerinden olup Peçenekler Oğuz Türkleridir.

Manas diyarı Kırgızistan

BİZANS'A BÜYÜK BOZGUN

🔹 Bizans ordusu ise Türk öncü kuvvetlerinin bu ani saldırısı sonucunda Bizans ordusu savaş aletlerini kuramadan topyekün saldırıya geçmek zorunda kalır. Bunu gören Sultan Alparslan, düşmana içerden saldıran ve üstünlük kazanan ordusuna geri çekilme emri verir.

🔹 İmparator ve askerleri kazandıklarını düşünür. Bu, kurt kapanının "sahte geri çekilme" aşamasıdır. Tam bu noktada mevzilerinden ayrılarak Selçuklu ordusunu kovalamaya başladılar. Bizans ordusu tuzağa düştüğünü anladığında ise artık çok geçtir.

🔹 Sultan Muhammed Alparslan'ın savaştan önce çevre tepelere gizlice yerleştirdiği atlılar o an saldırıya geçer ve geri çekilen Selçuklu ordusu ise aniden geri dönerek savaşa dahil olur.

  • 10
  • 10

BÜYÜK ZAFER

🔹 İşte, bu kısım "pusuya düşürme ve imha" aşamasıdır. Kontrolsüz bir şekilde saldırıya geçen Bizans ordusu bu şekilde Türklerin tarih boyunca kullandığı kurt kapanı ya da diğer adıyla turan taktiği ile pusuya düşer.

🔹 Dönemin en büyük ordusunu toplayan ve yaptığı hatalarla savaşı kaybeden Diyojen, Malazgirt Meydanı'nda tarihin gördüğü en büyük yenilgilerden birini alır ve esir düşer. Böylece turan taktiğiyle kazanılan büyük zafer Malazgirt, tarihte unutulmaz bir yer edinir.

Romen Diyojen kimdir?

IV. Romanos diğer adıyla Romen Diyojen, 1068 ile 1071 arasında hüküm süren Bizans imparatoru. Anadolu'yu Türklere karşı savunmak için tahta çıkıp büyük bir ordu topladı ama Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Alparslan'a karşı başarısız olunca tahttan indirilir.

Ruslar Türk dünyasını nasıl ayrıştırdı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN