Arama

Buhara nerede? Buhara'nın Yedi Piri ile görkemli eserleri...

Buhara, yaklaşık 2 bin 500 yıllık geçmişiyle, asırlar boyu koruduğu tarihi ve kültürel dokusuyla, Özbekistan'ın en eski şehirlerinden biri. 2020 İslam Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen ve ziyaretçilerini manevi atmosferi ile besleyen bu tarihi şehir, yetiştirdiği ilim adamları, alimler ve onların ardında bıraktığı eserler ile Türk-İslam mimarisini dünyada zirveye ulaştırdı.

  • 7
  • 18
Mahmud İncirfagnevî Hazretleri
Mahmud İncirfagnevî Hazretleri

İslâm âlimlerinin büyüklerinden, insanları Hakka davet eden, onlara doğru yolu gösterip, hakiki saadete kavuşturan ve kendilerine Silsile-i aliyye denilen büyük âlim ve velilerin on birincisidir. Buhara'nın Fagne köyünde doğdu ve Akbenî nahiyesinde yerleşti. 1315 (H. 715) senesinde vefat etti. Mimarlık ile geçinirdi. Maddİ ve manevi ilimlerde zamanının en büyük âlimlerinden oldu. İnsanları irşad edip, saadet yolunu göstermek için hocasından icazet aldı. Birçok âlim yetiştirdi. Binlerce kimsenin, dalâletten hidayete kavuşmasına vesile oldu. Yetiştirdiği âlimlerin en büyüğü Hâce Ali Râmîtenî hazretleridir. Kendisinden sonra halifesi olmuştur.

  • 8
  • 18
Ali Ramitenî Hazretleri
Ali Ramitenî Hazretleri

Buhârâ'ya on beş kilometre olan Râmiten köyünde doğdu. Râmiten'de ilim tahsiline başladı. Çok kısa zamanda ilim yolunda mertebeler kat etti. Manevi ve maddî ilimlerde kemâle erdi. Böylece zamanın en büyük âlimlerinden, yol göstericilerinden oldu. Helâl lokma kazanmak için dokumacılık yapardı. 721 veya 728 (m. 1328)'de yüz otuz yaşında Harezm şehrinde vefat etti.

  • 9
  • 18
Muhammed Baba Semmasî Hazretleri
Muhammed Baba Semmasî Hazretleri

Silsile-i aliyye âlimlerinin on üçüncüsüdür. Râmîten ile Buhara arasında bulunan ve Râmîten'e iki, Buhârâ'ya ise altı kilometre uzaklıkta bulunan Semmâs köyünde doğdu ve 1354 (H. 755)'de orada vefat etti. Tasavvuf ilmini büyük âlim Ali Râmîtenî'den öğrendi. Onun derslerinde ve sohbetlerinde yetişip, tasavvufta yüksek dereceye ulaştı. Hocası, kendisinden sonra irşâd makamına onu vekil bıraktı. Diğer talebelerine de, ona tâbi olmalarını vasiyet etti.

  • 10
  • 18
Seyyid Emîr Külal Hazretleri
Seyyid Emîr Külal Hazretleri

Evliyanın büyüklerinden, insanları Hakka davet eden, doğru yolu göstererek saadete kavuşturan ve kendilerine "Silsile-i âliyye" denilen büyük âlim ve velilerin on dördüncüsüdür. Buhara'nın Sûhârî kasabasında doğdu. 772 (m. 1370) senesinde Sûhârî'de vefat etti. Kabri oradadır. İnsanların İslam ahlakı ile ahlaklanmasını, kalbin ve ruhun kötü huylardan kurtulmasını, Allah rızası için güzel iş ve ibadet yapmayı sağlayan ve bu iş için lazım olan bilgileri öğreten tasavvuf ilminde çok talebe yetiştirdi.

  • 11
  • 18
Behâeddîn-i Buhari Hazretleri
Behâeddîn-i Buhari Hazretleri

Silsile-i aliyye denilen büyük âlim ve velilerin on beşincisidir. İsmi Muhammed bin Muhammed'dir. Behâeddîn ve Şâh-ı Nakşibend lakabları vardır, Allah Teâlâ'nın sevgisini kalplere nakşettiği için Nakşibend denilmiştir. 1318 (H. 718) senesinde Buhara'ya beş kilometre mesafede bulunan Kasr-ı ârifân'da doğdu. 1389 (H. 791) senesinde burada vefat etti. İslâm âlimlerinin en meşhurlarından olup, tasavvufda en yüksek derecelere ulaştı. Zamanında ve kendinden sonraki asırlarda, onun sebebi ile pek çok kimse hidayete kavuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN