Arama

Bulgaristan'da Osmanlı izleri

Balkan coğrafyasına uzun yıllar hakim olan Osmanlı Devleti, bu topraklarda huzur ve barış ortamını tesis eder ve bozulmaması için büyük mücadeleler verir. Fakat belli bir müddet sonra bu topraklar elimizden çıkar. Güzel günlerden geriye ise unutulmaz eserler miras kalır. Peki, bir Balkan devleti olan Bulgaristan'da ecdadımızın mirası nasıl korunuyor?

Balkanlarda Osmanlı şehirleri

◾ Osmanlı Devleti balkanlarda şehir kurarken, öncelik gösterdikleri mimari yapılar her zaman camiler olur. Şehrin boş alanlarına itina ile camiler inşa edilir.

◾ Sonradan fethedilen şehirlerdeki yıkık kiliseler camiye çevrilir. Bilhassa metruk ve harap haldeki kiliseler bu uygulamaya tabi olur.

◾ Balkan topraklarında kurulan bu şehirlere daha sonra medreseler, sıbyan mektepleri, tekkeler, hamamlar, çeşmeler inşa edilir. Bu şekilde merkezi cami olan şehirler oluşmaya başlar.

◾ Ticareti canlandırmak adına ise şehir içi hanlar yapılır. Hanlara Bursa'dan değerli taşlar ve kumaşlar getirilir ve burada satılır.

Balkanlarda sivil mimariye örnek olan evler; cami medrese gibi diğer mimari yapılara göre günümüze daha çok ulaşır.

Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişi ve ilerleyişi

Bulgaristan'a gideceklere tavsiyeler

◾ Öncelikle bu yolculuğa çıkacak kişi bilhassa karayolunu tercih etmelidir. Sofya, İstanbul'dan 8 saatlik bir mesafede bulunur. Yol üzerinde önce Filibe'ye uğranmalıdır.

"Eski şehri" muhafaza edilmiş bir kent olan Filibe; evleri, Türk konakları ve Arnavut kaldırımlı yollarıyla meşhurdur. Osmanlı'nın izlerini net olarak görebileceğimiz bu mekan adeta Bulgaristan'ın Safranbolu'sudur.

  • 10
  • 12

Filibe'nin meşhur cumbalı evleri

◾ Filibe'deki cumbalı evler, ahşap pencereleriyle tamamen Osmanlı mimarisine örnektir. Evler genelde iki katlı ve ahşap olur. Temeli sağlam olması için alt katları betondan inşa edilir.

◾ Ortada hayat adı verilen bir sofa kısmı bulunur. Alt katlarda mutfaklar yer alır. Üst katında selamlık kısmı mevcuttur. Bunun yanında harem bölümü de vardır. Anadolu'daki cumbalı evlerden tek farkı daha renkli olmasıdır. Balkan coğrafyasındaki evlerin en ayırt edici özelliği evlerin daha renkli olmasıdır.

Sadık Ahmet

  • 11
  • 12

Sofya'da gezilecek yerler

➡ Banya Başı Camii - Kadı Seyfullah Efendi Camii

Banya başı denmesinin sebebi, vakti zamanında caminin yanında bir hamamın bulunmasıdır. O bölgeden şifalı kaplıca suyu çıkar. Adı da buradan gelir. Osmanlılar zamanında bugünkü Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya inşa edilir. Günümüzde şehirdeki tek faal olan camidir.

➡ Mahmud Paşa Camii

Osmanlı veziriazamlarından biri olan Mahmud Paşa adına yaptırılan cami, şimdilerde müzeye çevrilmiş durumda...

➡ Bali Efendi Türbesi

Alim, şair ve önemli mutasavvıflardan biri olan Bali Efendi, Sofya'nın Salihiye ilçesinde vefat eder. Defnedildiği yere ise bir türbe ve bir cami yaptırılır.

  • 12
  • 12

Plevne

Plevne, müdafii Gazi Osman Paşa ile tanınan müstesna bir şehirdir. Plevne'den sonra ise mutlaka Niğbolu'ya uğranılmalıdır. Çünkü burada şiirlere, destanlara konu olan anlı şanlı Tuna Nehri bulunur.

Tuna Nehri'nin geçtiği bu yer görenleri adeta etkisi altına alır. Gerçekten insana sanki akmıyormuş gibi bir his verir. Basri Zilabid Çalışkan, Tuna Nehri ile ilgili bir anısını paylaşır:

"Tuna Nehri hakikaten çok büyük ve muhteşem bir nehir. Türkiye'den gelen bir misafirimizi gezdirirken, Tuna Nehri'nin kıyısına gelince "burası Karadeniz mi?" Diye sordu."

İşte bu nehir o kadar heybetlidir ki insanlara "denizmiş" hissini uyandırır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN