Bursa'da medfun padişah türbeleri
Osmanlı, 600 yıl dünyaya hükmederek dev bir imparatorluk oluşturdu. Söğüt'te başlayan bu tarihi yolculuk, üç kıtaya yayıldı. Dünyanın en güçlü devletinden Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da ise 6 padişahın türbesi bulunuyor. Sizler için şehrin manevi direkleri olarak adlandırılan padişah türbelerini derledik.
Giriş Tarihi: 31.01.2020
17:03
Güncelleme Tarihi: 31.01.2020
17:35
Osman Gazi'nin oğlu olan Orhan Gazi'nin doğum tarihi tartışmalıdır. Osman Gazi'nin vefatı üzerine 1324 yılında hüküm sürdü. Orhan Gazi, beyliğin başına geçince Bizans'ın iki büyük merkezi Bursa ve İznik üzerindeki kuşatmayı sıkılaştırdı. Bursa önüne gelip, tekfurdan teslim olmasını istedi. Böylece şehri fethetti.
Dünyanın en büyük seyyahlarından biri olan İbn Battuta , Orhan Bey'i "Sultan Osmancık oğlu İhtiyârüddin Orhan Bey " diye andı. Ayrıca ünlü seyyah, Orhan Gazi'nin zenginlik, arazi, askerî kuvvet bakımından Türkmen sultanlarının en büyüğü olduğunu, 100 kadar kalesinin bulunduğunu , zamanının çoğunu bu kaleleri dolaşmakla geçirdiğini, her birinde birkaç gün kalıp durumu teftiş ettiğini, bir şehirdeki ikametinin asla bir ayı bulmadığını, kâfirlerle sürekli savaşta olup onları kalelerinde kuşatma altında tuttuğunu aktardı.
Orhan Gazi’nin katıldığı savaşlar ve fetihleri
Dimboz Savaşı, Lefke seferine katıldı. Pelekanon Savaşı ile Kocaeli'ni ele geçirdi ardından İznik'i fethetti.
1337 yılında Orhan Gazi 36 gemilik donanma ile İstanbul'a çıkartma yaptı.
Ankara ve Sivrihisar'ı ele geçirdi.
1357 yılında Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman bir kaza yahut suikast sonucu hayatını kaybetti. Bu olaydan yaklaşık on yıl sonra ise Edirne'yi fethetti.
Hüdavendigar Külliyesi olarak adlandırılan 1363-1366 yıllarında Bursa Ovası'nı yüksekten gören bir alana yapılan Sultan I. Murad Külliyesi, medrese, cami, çeşme, imaret, hamam ve türbeden oluşuyor.
İçinde iki katlı Hüdavendigar Camisi bulunan külliyede cami dışında imaret olarak yapılan ve günümüzde Hüdavendigar Kültür Merkezi olarak bilinen bir bina yer alıyor. Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan türbede ise pirinç parmaklıklarla çevrelenmiş Sultan I. Murad'ın sandukası bulunuyor.
1326 yılında Bursa'da doğan Murad Hüdavendigar, Osmanlı'nın üçüncü sultanıydı. "Derviş gazilerin, şeyhlerinin sultanı Murad Gazi" olarak anılan Sultan I. Murad, alim ve sanatkârlara hürmet gösterir, fakirlere ve kimsesizlere şefkatli davranırdı. Orhan Bey, İzmit fethine hareket etmeden önce ona Bursa ile Bey sancağını verdi. Murad, on iki yaşında Bursa Bey sancağına gönderildi.
Birinci Murad, babası Orhan Gazi'nin 1362'de ölümünden sonra Osmanlı tahtına geçti. Döneminde Rumeli'de yapılan fetihlerle tarihe Balkan fatihi olarak geçti. Osmanlı fetihleri karşısında Bosna, Sırp ve Bulgar Kralları ittifak kurdular. Osmanlılar ise bu ittifaka bazı darbeler vurarak, karşılarındaki cepheyi küçülttüler
Osmanlı'nın şehit padişahı
5 Haziran 1389'da meydana gelen Kosova sahrasındaki savaşta Osmanlılar, büyük bir zafer kazandılar. Birinci Kosova zaferi neticesinde Balkanlar'da Osmanlılara karşı direnebilecek bir kuvvet kalmadı.
Düşmanın bozguna uğrayıp kaçmasından sonra, büyük bir zafer kazanmış olan I. Murad harp sahasını dolaşmaya başladı. Bu sırada savaşta yaralanmış olan Miloş Obiliç , sultana itaat edeceğini söyleyerek hükümdarın yanına geldi. Bir hançerle Murad Hüdavendigâr'a saldıran Miloş Obiliç , hükümdarı kalbinden yaraladı. Saldırgan, hükümdarın etrafındaki adamlar tarafından hemen öldürüldü.
I. Murad'ın yaralandığı yerde bir çadır kurularak hükümdar tedavi altına alındı. Ancak yarası ağırdı. Sultanın şehit olmasından sonra Bayezid hükümdar ilan edildi.