Bursa'da medfun padişah türbeleri
Osmanlı, 600 yıl dünyaya hükmederek dev bir imparatorluk oluşturdu. Söğüt'te başlayan bu tarihi yolculuk, üç kıtaya yayıldı. Dünyanın en güçlü devletinden Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da ise 6 padişahın türbesi bulunuyor. Sizler için şehrin manevi direkleri olarak adlandırılan padişah türbelerini derledik.
Giriş Tarihi: 31.01.2020
17:03
Güncelleme Tarihi: 31.01.2020
17:35
Osman Gazi, Ahi şeyhlerinden Edebali'nin görüşlerine değer verir ve ona saygı duyardı. Sık sık Şeyh Edebali'nin Eskişehir Sultanönü'ndeki dergâhına gider ve misafir kalırdı.
Osman Gazi, bir gece Şeyh Edebalî'nin dergâhında misafirken, bir rüya gördü. Sabah olunca rüyasını Şeyh Edebalî'ya anlattı:
"Şeyhim, rüyama girdiniz. Göğsünüzden bir ay çıktı. Yükseldi, yükseldi, sonra benim koynuma girdi. Göbeğimden bir ağaç büyümeye başladı. Büyüdü, yeşillendi. Dal, budak saldı. Dallarının gölgesi bütün dünyayı tuttu. Rüyam ne manaya gelir?" Şeyh, bir süre sustuktan sonra şöyle dedi:
"Müjdeler olsun ey Osman! Hak Tealâ, sana ve senin evlâdına saltanat verdi. Bütün dünya, evlâdının himayesinde bulunacak, kızım da sana eş olacak." Bu olaydan sonra Şeyh, kızı Bala Hatun'u Osman Bey'e verir. Bu evlilikten Alaeddin doğmuştur.
Osman Gazi’nin Orhan Gazi’ye vasiyeti
Osman Gazi, Bursa'yı fethetmek istese de ömrü yetmeyince bunu oğluna vasiyet etti. Âşıkpaşazâde'nin ifadesine göre "Oğul, ben öldüğüm vakit beni Bursa'da şol Gümüşlü kubbenin altına koyasın " diyerek fethe iştiyakını ifade etti.
Gümüşlü kubbe olarak anılan yer, Bursa'nın yüksekçe bir yerinde, kubbesi kurşun kaplı bir Bizans yapısıydı. İlk dönem tarihçilerinden Mehmed Neşrî Kitab-ı Cihannümâ'sında ise Osman Gazi'nin vasiyetini şöyle anlattı: "Osman Gazi, oğlu Orhan'a vasiyet etti kim, ben vefat idicek, beni Bursa'da şol Gümüşlü kubbenin altında koyasın didi, ol vakit kâfirler Manastır'ı yeni örtmüşlerdi, gümüş gibi yalabırdı, ıraktan gören gümüş sanırdı ."
Osman Gazi, 1326'da Bursa'da nikris hastalığından vefat etti.
Osman Gazi’nin katıldığı savaşlar ve fetihleri
1284 senesinde Kulaca Hisarı fethedildi.
1288 yılında İnegöl ve Karacahisar tekfurlarının kuvvetleri bozguna uğratıldı.
1301 senesinde Yenişehir'i ele geçirdi. Bu sayede, İznik ve Bursa'nın fethine zemin hazırlandı.
Bursa, Kite ve Atranos tekfurlarının kuvvetleri Koyunhisar dolaylarında bozguna uğratıldı. Kestel, Kite, Ulubat kaleleri alındı.
Karahisar, 1308 senesinde Osman Bey tarafından alındı.
OSMANLI'NIN KURULUŞUNU SAĞLAYAN TARİHİ ZAFER
11. yüzyılda bu alanda mevcut olduğu bilinen Saint Elias (Aya Elia) Manastırı'ndaki kilisenin yerine yapıldı.
Kare planlı türbe 4 sütun üzerine oturan küçük bir kubbe ile örtülü olup içinde 21 sanduka bulunuyor. Türbenin ortasında yer alan Orhan Gazi'nin sandukasının üstünde, kadife kumaş üzerine gümüş simle işlenmiş örtü yer alıyor. Türbede ayrıca Orhan Gazi'nin eşi Nilüfer Hatun , Cem Sultan'ın oğlu Abdullah ve II. Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut 'a ait sandukalar da bulunuyor.
Osman Gazi'nin oğlu olan Orhan Gazi'nin doğum tarihi tartışmalıdır. Osman Gazi'nin vefatı üzerine 1324 yılında hüküm sürdü. Orhan Gazi, beyliğin başına geçince Bizans'ın iki büyük merkezi Bursa ve İznik üzerindeki kuşatmayı sıkılaştırdı. Bursa önüne gelip, tekfurdan teslim olmasını istedi. Böylece şehri fethetti.
Dünyanın en büyük seyyahlarından biri olan İbn Battuta , Orhan Bey'i "Sultan Osmancık oğlu İhtiyârüddin Orhan Bey " diye andı. Ayrıca ünlü seyyah, Orhan Gazi'nin zenginlik, arazi, askerî kuvvet bakımından Türkmen sultanlarının en büyüğü olduğunu, 100 kadar kalesinin bulunduğunu , zamanının çoğunu bu kaleleri dolaşmakla geçirdiğini, her birinde birkaç gün kalıp durumu teftiş ettiğini, bir şehirdeki ikametinin asla bir ayı bulmadığını, kâfirlerle sürekli savaşta olup onları kalelerinde kuşatma altında tuttuğunu aktardı.