Bursa'da medfun padişah türbeleri
Osmanlı, 600 yıl dünyaya hükmederek dev bir imparatorluk oluşturdu. Söğüt'te başlayan bu tarihi yolculuk, üç kıtaya yayıldı. Dünyanın en güçlü devletinden Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da ise 6 padişahın türbesi bulunuyor. Sizler için şehrin manevi direkleri olarak adlandırılan padişah türbelerini derledik.
Giriş Tarihi: 31.01.2020
17:03
Güncelleme Tarihi: 31.01.2020
17:35
Osman Gazi’nin katıldığı savaşlar ve fetihleri
1284 senesinde Kulaca Hisarı fethedildi.
1288 yılında İnegöl ve Karacahisar tekfurlarının kuvvetleri bozguna uğratıldı.
1301 senesinde Yenişehir'i ele geçirdi. Bu sayede, İznik ve Bursa'nın fethine zemin hazırlandı.
Bursa, Kite ve Atranos tekfurlarının kuvvetleri Koyunhisar dolaylarında bozguna uğratıldı. Kestel, Kite, Ulubat kaleleri alındı.
Karahisar, 1308 senesinde Osman Bey tarafından alındı.
OSMANLI'NIN KURULUŞUNU SAĞLAYAN TARİHİ ZAFER
11. yüzyılda bu alanda mevcut olduğu bilinen Saint Elias (Aya Elia) Manastırı'ndaki kilisenin yerine yapıldı.
Kare planlı türbe 4 sütun üzerine oturan küçük bir kubbe ile örtülü olup içinde 21 sanduka bulunuyor. Türbenin ortasında yer alan Orhan Gazi'nin sandukasının üstünde, kadife kumaş üzerine gümüş simle işlenmiş örtü yer alıyor. Türbede ayrıca Orhan Gazi'nin eşi Nilüfer Hatun , Cem Sultan'ın oğlu Abdullah ve II. Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut 'a ait sandukalar da bulunuyor.
Osman Gazi'nin oğlu olan Orhan Gazi'nin doğum tarihi tartışmalıdır. Osman Gazi'nin vefatı üzerine 1324 yılında hüküm sürdü. Orhan Gazi, beyliğin başına geçince Bizans'ın iki büyük merkezi Bursa ve İznik üzerindeki kuşatmayı sıkılaştırdı. Bursa önüne gelip, tekfurdan teslim olmasını istedi. Böylece şehri fethetti.
Dünyanın en büyük seyyahlarından biri olan İbn Battuta , Orhan Bey'i "Sultan Osmancık oğlu İhtiyârüddin Orhan Bey " diye andı. Ayrıca ünlü seyyah, Orhan Gazi'nin zenginlik, arazi, askerî kuvvet bakımından Türkmen sultanlarının en büyüğü olduğunu, 100 kadar kalesinin bulunduğunu , zamanının çoğunu bu kaleleri dolaşmakla geçirdiğini, her birinde birkaç gün kalıp durumu teftiş ettiğini, bir şehirdeki ikametinin asla bir ayı bulmadığını, kâfirlerle sürekli savaşta olup onları kalelerinde kuşatma altında tuttuğunu aktardı.
Orhan Gazi’nin katıldığı savaşlar ve fetihleri
Dimboz Savaşı, Lefke seferine katıldı. Pelekanon Savaşı ile Kocaeli'ni ele geçirdi ardından İznik'i fethetti.
1337 yılında Orhan Gazi 36 gemilik donanma ile İstanbul'a çıkartma yaptı.
Ankara ve Sivrihisar'ı ele geçirdi.
1357 yılında Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman bir kaza yahut suikast sonucu hayatını kaybetti. Bu olaydan yaklaşık on yıl sonra ise Edirne'yi fethetti.
Hüdavendigar Külliyesi olarak adlandırılan 1363-1366 yıllarında Bursa Ovası'nı yüksekten gören bir alana yapılan Sultan I. Murad Külliyesi, medrese, cami, çeşme, imaret, hamam ve türbeden oluşuyor.
İçinde iki katlı Hüdavendigar Camisi bulunan külliyede cami dışında imaret olarak yapılan ve günümüzde Hüdavendigar Kültür Merkezi olarak bilinen bir bina yer alıyor. Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan türbede ise pirinç parmaklıklarla çevrelenmiş Sultan I. Murad'ın sandukası bulunuyor.