Arama

Çanakkale Zaferi'nin destan yazan 3 kahramanı

Çanakkale'de Mehmetçiklerimiz, Anadolu'nun kahraman kadınları, yaşlısı, çocuğu tarihi bir destan yazdı. Onlar sayesinde kazandığımız bu zaferin kayıtlarına çok az isim geçti. Çanakkale Zaferi'nin 104'üncü yılında topraklarımızdan, dinimizden, dilimizden ayrı kalmadan yaşamamızı sağlayan tüm isimsiz kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Sizler için Çanakkale'de kahramanca savaşan 3 Mehmetçiğin dillere destan olan zaferini derledik.

  • 16
  • 23

Ömrünün son yıllarında maddi sıkıntılar çeken Mehmed Çavuş, son yıllarında yatalak hasta olan eşine bakar. Fakat kendisi de aniden hastalanır bir hafta içinde 3 Şubat 1964 yılında vefat eder. Mehmet Çavuş'un can yoldaşı Fatma Nine de 15 Şubat 1964 tarihinde 13 gün sonra hayata gözlerini yumar.

  • 17
  • 23
Kırşehirli Mehmet Çavuş
Kırşehirli Mehmet Çavuş

Cesaretin timsali Mehmet Çavuş, Anadolu'nun ücra bir köyünde, Kırşehir Çiçekdağı Safalı Köyünde 1891 yılında doğar. 1911 yılında ilk olarak Trablusgarp'a gider. Sonra Balkan Harbi'ne oradan da Çanakkale Cephesi'ne katılır. Mehmet Çavuş Trablusgarp dönüşü Balkan Harbine katılır. O yenilginin mahcubiyetini her Türk gibi hiç unutmaz. Bunun intikamı alınmalıydı.

  • 18
  • 23

Yıl 1914'te Birinci Dünya Harbi çıkınca 64. Alayı'yla Troya yakınlarındaki karargâhlarında Çanakkale'yi beklerler.[14] 18 Mart 1915'teki düşmanın donanmasıyla boğaza saldırısını Troya sırtlarından önce endişe, sonra gururla izler. 25 Nisan 1915 sabahı düşmanın Gelibolu Yarımadasına asker çıkardığını görünce, oraya ilk koşan Mehmet Çavuş'un 64. Alayı'dır. 26 Nisan akşamı[15] daha sonra isim verdikleri Arıburnu'ndaki Cesarettepe'si, Mehmet Çavuş siperlerinde düşmanla gece gündüz 48 gün vuruşurlar.

  • 19
  • 23

Mehmet Çavuş Çanakkale'de yaptıklarının bir anısını şöyle anlatır:

"Şimdi Cesarettepe'si namını alan tepede her tarafımız düşman tarafından sarılmış bulunduğumuz sırada susuzluk bizi pek ziyade tazyik ettiğinden tepenin eteğindeki Korku Deresi'nde bir çamur kaynağı oluşturan yeri kazarak olabildiğince içebilecek kadar değilse de, dudaklarımızı ıslatacak kadar su çıkarmaya teşebbüs ettik. Düşman bize bunu da çok gördü. Hemen toplarıyla üzerimize ateş açtı. Allahın kudretine bakın ki, ilk attığı mermi bizim kazmaya uğraştığımız kaynağa saplandı. Aradığımız su kaynamağa başladı. Allaha şükrettik. Suyu şükür içtik. Kuvvetimiz yerine geldi. Allah'ın bize yardımcı olduğu hakkında imanımız kat kat kuvvetlendi. Cesaretimiz bir o kadar daha arttı."

  • 20
  • 23

Mehmet Çavuş, 21 Temmuz 1921'de İstiklâl Harbine katılır. Sakarya Savaşları'nda Hamidiye Köyü civarında Yunan siperlerine karşı yaptığı süngü hücumunda düşmanı siperden kaçırır, kendisi de değişik yerlerinden yaralanarak hastaneye düşer. Büyük Millet Meclisince takdirname, taltif ve iki maaşla ödüllendirilir. İstiklâl Harbi bittikten sonra 25 Ağustos 1923 tarihinde askerlikten terhis olur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN