Çanakkale Zaferi'nin destan yazan 3 kahramanı
Çanakkale'de Mehmetçiklerimiz, Anadolu'nun kahraman kadınları, yaşlısı, çocuğu tarihi bir destan yazdı. Onlar sayesinde kazandığımız bu zaferin kayıtlarına çok az isim geçti. Çanakkale Zaferi'nin 104'üncü yılında topraklarımızdan, dinimizden, dilimizden ayrı kalmadan yaşamamızı sağlayan tüm isimsiz kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Sizler için Çanakkale'de kahramanca savaşan 3 Mehmetçiğin dillere destan olan zaferini derledik.
Giriş Tarihi: 18.03.2019
09:48
Güncelleme Tarihi: 18.03.2019
10:11
Mehmet Çavuş, Seddülbahir ve Conkbayırı'nın büyük kahramanlarındandı ve bombacı olarak nitelendiriliyordu. Çünkü bu kahraman Anadolu çocuğu, İngilizlerin siperlerimize fırlattığı el bombalarını korkusuzca hemen yakalıyor, karşı tarafa fırlatıyordu. İngilizler bunu anlamışlar ve bombaları, pimini çektikten biraz sonra fırlatarak Mehmet Çavuş'un bombaları tekrar kendilerine atmasını önlemeye çalışmışlardı...
Nitekim ölümü de bu nedenle olmuştu kahraman Mehmet Çavuş'un… Türk siperlerine atılan bir bomba, tam fırlatacağı zamanda elinde patlamıştı ve sağ elinin bileğinden kopmasına sebep olmuştu. Hastaneye kaldırılan ve tedavisine başlanan bu yiğit delikanlı vazife şuuruyla hastaneden tabur kumandanına şöyle diyordu:
"Sağ kolumu kaybettim, zararı yok, sol kolum var. Onunla da pekâlâ iş görebilirim. Beni müteessir eden ve yine kıtama iltihak edip düşmanla çarpışmama mani olan şey yaramın henüz kapanmamış olmasıdır. Hastaneden kurtularak halen harbe iştirak edemediğim için beni mazur görünüz, affedeniz muhterem kumandanım..."
Bu olaydan sonra lakabı bombacı olan Mehmed Çavuş, 1916 yılında gazi olarak Dinar'a döner ve 1945'te hayatını kaybeder…
Bigalı Mehmet Çavuş, Balkan Savaşlarından sonra vatani görevini bitirip köyüne dönmüş olmasına rağmen seferberlik ilan edildiğinde Çanakkale Cephesine katılır. 27. Alay 3. Tabur'un 10. Bölüğü'nde bölük çavuşu olur. Bölüğü ile birlikte Seddülbahir bölgesini müdafaa için bekler.
19 Şubat 1915 günü düşman donanması, boğaz girişindeki tabyalarımıza karşı düzenlediği saldırıda başarısız oldu. 25 Şubat 1915 günü yapılan ikinci saldırıda ise, Çanakkale Boğazı'nın giriş tahkimatı susturulmuş ve donanma mayın hatlarını taciz etmeye başlamıştı. İngiliz ve Fransız gemilerinden oluşan Birleşik Filonun, tahrip ettiği tabyaları tamamen kullanılamaz hale getirmek için, donanmanın top atışı desteğiyle boğazın her iki yakasına müfreze çıkarılmasına karar verildi.