Çanakkale'nin gizli kahramanı: Cevat Paşa
Çanakkale Savaşı; dünya üzerinde görülmemiş çatışmalara sahne olan, Türk ordusunun mücadele gücünün ne denli büyük olduğunu gösteren unutulmaz bir zaferdir. Binlerce isimsiz kahramanın şehadet şerbetini tattığı müstesna zaferin mimarlarından biri de eldeki son 26 mayını Çanakkale Boğazı'na yerleştirme kararıyla savaşın seyrini değiştiren Cevat Paşa'dır.
Giriş Tarihi: 18.03.2023
17:00
Güncelleme Tarihi: 18.03.2023
17:49
Cevat Paşa'nın hayatı
➤ Kendisi de babası gibi asker olan Cevat Paşa , Mareşal Şakir Paşa'nın oğlu olarak dünyaya gelir. Galatasaray Lisesi'nden başarı ile mezun olup Harp Okulu'na girmesi ile birlikte başlayan askeri hayatı, ömrünün sonuna kadar devam eder.
➤ Kazandığı zaferleri "benim kahraman çocuklarım" diyerek hitap ettiği askerlerine ithaf eden kahraman Paşa, Çanakkale Savaşı'ndan sonraki yıllarda Genelkurmay Başkanlığı ve Milletvekilli olarak da görev alır.
107 yıl önce Çanakkale'de yaşananlar ve bugünümüz
Cevat Paşa'nın askeri kariyeri
➤ Cevat Paşa 20 Mart 1894'de Harp Akademisi'ni birincilikle Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle bitirmesinin ardından 1894'te Padişah Yaveri sıfatıyla, Saray Kurmaylığı'nda görevlendirilir. Çeşitli vazifelerle yurt dışında pek çok görev yürüten Paşa bir dönem ll. Abdülhamid'in başlattığı Hamidiye- Hicaz Demiryolu'nun Şam'dan Maan'a kadar inşaatının yürütülmesinden ve muhafazasından sorumlu komutan olur.
➤ Sırasıyla Yarbay, Albay, Genelkurmay 2. Başkanı, 1'inci Ordu Müfettişliği Kurmay Başkanı ve son olarak Genelkurmay Başkanı olan Cevat Paşa oldukça başarılı ve vatanperver bir Osmanlı komutanıdır.
Dünyanın merkezi: Hicaz
Cevat Paşa savaşın seyrini nasıl değiştirdi?
➤ Çanakkale'de tarihin seyrini değiştiren hamleler gerçekleştiren Cevat Paşa , boğaz savunmasının Boğaz'ın içinde yapılması gerektiğini düşünerek bir plan hazırlar. Hazırladığı bu plana göre kadro dışına çıkarılan bataryaları tekrar kuruluşa aldırır ve savunmanın güçlendirilmesi için en önemsiz vasıtalardan bile yararlanılmasını sağlar.
➤ Bu stratejisi sayesinde Cevat Paşa , 18 Mart Çanakkale Boğaz Zaferi'nin kazanılmasında büyük bir rol üslenir. Deniz savaşlarının ardından, 9 Ekim 1915'te 14'üncü Kolordu Komutanlığı'na atanarak kara savaşlarında da görev alan Paşa, Çanakkale'de yazılan destanın en önemli başrollerinden birisi olur.
Destanın yazıldığı topraklardayız!
Cevat Paşa'nın madalya ve nişanları
1 Mayıs 1895'te Gümüş Liyakat Madalyası 5 Temmuz 1896'da Üçüncü Dereceden Mecidî Nişanı 15 Nisan 1899'da Bulgar Prensi tarafından Üçüncü dereceden Liyakat Nişanı 4 Ocak 1904'te İspanya Hükümeti tarafından İzabella Katolik Nişanı 4 Ocak 1904'te Almanya Hükümeti tarafından İkinci Dereceden Kron de Prus Nişanı 4 Mayıs 1911'de Bulgar Hükümeti tarafından İkinci Rütbeden Saint Aleksandr Nişanı 23 Şubat 1915'te Gümüş Muharebe İmtiyaz Madalyası 1915'te Alman İmparatorluğu tarafından Birinci ve İkinci Sınıf Demir Salip Nişanları 13 Nisan 1915'te Alman Hükümeti tarafından Birinci Dereceden Croix de Fer Nişanı 17 Ocak 1916'da Muharebe Altın İmtiyaz Madalyası 1916 yılında Alman İmparatorluğu tarafından İkinci Dereceden Aigle Rouge Nişanı 1916'da Alman İmparatorluğu tarafından İkinci Dereceden Kırmızı Kartal nişanı 31 Mart 1917'de Tebdilen Kılıçlı ve Yıldızlı İkinci Dereceden Kırmızı Kartal Nişanı Almanya İkinci Dereceden Kırmızı Kronlu Nişan Avusturya- Macaristan İmparatorluğu tarafından ikinci dereceden harp alametli Demir Taç nişanı 7 Temmuz 1917'de Bavyera Kralı tarafından ikinci dereceden Yıldız ve Kılınçlı Askerî Liyakat Nişanı 1917'de Avusturya- Macaristan İmparatorluğu tarafından ikinci dereceden harp alametli Demir Taç Nişanı 23 Eylül 1917'de Birinci Dereceden Mecidî Nişanı 15 Ekim 1917'de Alman Birinci Sınıf Kılıçlı Taç Nişanı 1918'de Avusturya- Macaristan İmparatorluğu tarafından Birinci Dereceden Salib-i Ahmer Nişanı 29 Ağustos 1923'te Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası Osmanlı'da hayat kurtarana verilen ödül neydi?