Cerbe Deniz Muharebesi nedir? Cerbe Savaşı hakkında tarihi bilgiler...
Kanuni dönemi, Osmanlı'nın denizdeki başarılarının zirvesidir. Bu dönemde Barbaros Hayreddin Paşa'dan Turgut Reis'e, Oruç Reis'ten Piyale Paşa'ya kadar birçok denizcimiz, Osmanlı donanmasını deryalarda tek söz sahibi haline getirmişlerdir. Cerbe Savaşı da bu anlamda büyük önemi olan zaferlerimizden biridir. İspanyolların elinde bulunan Cerbe Adası, Turgut Reis tarafından kuşatılmış; Piyale Paşa komutasındaki donanmanın yardımıyla Haçlılar bozguna uğratılmıştır. Böylece Cerbe Muharebesi, Preveze'den sonra gelen ikinci büyük deniz zaferi olarak kabul edilir.
Giriş Tarihi: 09.12.2019
09:22
Güncelleme Tarihi: 09.12.2019
09:53
Yıldırım Bayezid devrinde, Gelibolu donanma üssü ve tersane olarak seçildi, Fatih, İstanbul'u fethettikten sonra Akdeniz ve Karadeniz'e açıldı, İkinci Bayezid, Akdeniz'de faaliyet gösteren Türk korsanlarını devlet hizmetine alarak donanmayı geliştirdi, Yavuz da İstanbul'da tersaneyi büyüttü.
Yıldırım Bayezid düşmanın ortasındaki askerlerini nasıl ziyaret etti?
Kuzey Afrika'da büyük üstünlük!
Cerbe , Osmanlı'nın Kuzey Afrika'da büyük bir üstünlük elde etmesini sağlayan 1560 yılında gerçekleşen deniz savaşıdır. Osmanlı padişahları artık "hakanü'l-bahreyn " , yani denizlerin hakanı olmuşlardı.
Kanuni zamanına gelindiğinde Osmanlılar, Avrupa'nın en büyük kara gücü haline gelmişlerdi ama denizlerde aynı başarıyı sağlayamıyorlardı. Osmanlı 16. yüzyılda denizlerde büyük bir güç haline gelince dünya siyasetinde önemli bir aktör oldu. Osmanlı donanması 1560'ta kazandığı Cerbe Deniz Muharebesi ile Akdeniz'de gücünün zirvesine çıktı ve bu üstünlüğü sayesinde Kıbrıs fethedildi.
Cerbe Deniz Savaşı nedir?
Cerbe Deniz Savaşı 1560 yılının Mayıs ayında Tunus'un Cerbe Adası açıklarında Kaptan-ı Derya Piyale Paşa kumandası altındaki Osmanlı Donanmasıyla İspanyol kuvvetlerinin başını çektiği bir Haçlı Donanması arasında yapılmış bir deniz savaşıdır. Osmanlıların büyük bir zafer kazandığı bu savaşta Haçlı gemilerinin yarısı batırılmıştır .
14 Mayıs 1560'ta Osmanlı donanması Preveze'de uygulanan yarım ay şeklindeki savaş düzenine girmişti. Merkeze Piyale Paşa, sağ kanada Kurdoğlu Ahmed Bey ve sol kanada da Kurdoğlu Mustafa Bey komuta ediyordu. Haçlı donanması da benzer bir dizilişi uyguladı.
Deniz savaşı nasıl başladı?
Savaş top atışları ile başladı. Türk topçusunun isabetli ve etkili atışları sonucunda Haçlı filosunda panik ve bozgun belirtileri gözlemleyen Piyale Paşa, düşmanın üzerine gidilmesini emretti. Bu manevrayı gören Juan de la Cerda , elindeki gemileri iki gruba ayırıp bir kısmı ile açık denize hareketlenirken diğer grubu kıyıya yönlendirdi. Bunun üzerine Piyale Paşa denize açılmak isteyen grubun üzerine giderken, Kurdoğlu Mustafa Bey karaya doğru yöneldi.
Tekniği ve sanatıyla özgün haritaların tarihi
Açık denizde haçlı donanmasına büyük bir darbe vuran Piyale Paşa , Giovanni Andrea Doria'nın filosunu yakalayıp rampa etti fakat kaptan Doria küçük bir sandal ile ağır yaralı halde kaçtı. Bu esnada Kurdoğlu Mustafa Bey komutasındaki birlikler karaya yanaşamayan Haçlı gemilerine saldırıp Haçlı birliklerinin önemli bir kısmını etkisiz hale getirdi. Deniz savaşı Türklerin kesin zaferi ile sonuçlandı.
Türklerin Balkanlardaki ilerleyişi