Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Cerbe Deniz Muharebesi nedir? Cerbe Savaşı hakkında tarihi bilgiler...

Cerbe Deniz Muharebesi nedir? Cerbe Savaşı hakkında tarihi bilgiler...

Kanuni dönemi, Osmanlı'nın denizdeki başarılarının zirvesidir. Bu dönemde Barbaros Hayreddin Paşa'dan Turgut Reis'e, Oruç Reis'ten Piyale Paşa'ya kadar birçok denizcimiz, Osmanlı donanmasını deryalarda tek söz sahibi haline getirmişlerdir. Cerbe Savaşı da bu anlamda büyük önemi olan zaferlerimizden biridir. İspanyolların elinde bulunan Cerbe Adası, Turgut Reis tarafından kuşatılmış; Piyale Paşa komutasındaki donanmanın yardımıyla Haçlılar bozguna uğratılmıştır. Böylece Cerbe Muharebesi, Preveze'den sonra gelen ikinci büyük deniz zaferi olarak kabul edilir.

Açık denizde haçlı donanmasına büyük bir darbe vuran Piyale Paşa, Giovanni Andrea Doria'nın filosunu yakalayıp rampa etti fakat kaptan Doria küçük bir sandal ile ağır yaralı halde kaçtı. Bu esnada Kurdoğlu Mustafa Bey komutasındaki birlikler karaya yanaşamayan Haçlı gemilerine saldırıp Haçlı birliklerinin önemli bir kısmını etkisiz hale getirdi. Deniz savaşı Türklerin kesin zaferi ile sonuçlandı.

Türklerin Balkanlardaki ilerleyişi

İlk günün sonunda savaşın hâkimiyeti tamamen Piyale Paşa'nın eline geçmişti. Bazı kaynaklarda, Haçlı donanmasının ilk günkü kaybının 20 kadırga ve 26 gemisi olduğu, ertesi gün kara savaşları devam ederken ise verilen toplam kaybın hazırlanan armadanın neredeyse yarısı olduğu belirtilir. Asker kaybının ise 9.000-18.000 arasında değiştiği rivayet edilir. Savaşın üçüncü günü Cerbe'ye ulaşan Turgut Reis'in kaçmaya çalışırken yakaladığı gemilere verdirdiği zayiat ve aldığı esir ve ganimetlerle Haçlı donanmasının kaybı büsbütün artmıştır.

Alınan esirler arasında Giovanni A. Doria'nın kaçması ile komutayı devralan Don Alvaro de Sande ve diğer üst düzey subay ve soylular da bulunmaktaydı.Kara savaşından kurtulabilenlerin Cerbe Kalesi'ne sığınması ile başlayan kuşatma üç ay sürmüş ve kaleyi savunan İspanyol askerler teslim olması ile savaş tamamen sona ermiştir.

  • 9
  • 10
Preveze'den sonra gelen ikinci büyük deniz zaferi
Preveze’den sonra gelen ikinci büyük deniz zaferi

Türk tarihinde Cerbe Zaferi'nden, Preveze'den sonra gelen ikinci büyük deniz zaferi olarak bahsedilir. Cerbe Kalesi'nin fethinden yaklaşık iki ay sonra 27 Eylül 1560'ta Osmanlı Donanması, haçlılardan ele geçirilen ve tahrip edilmeyen 28 savaş gemisi ve 27 nakliye gemisinin yanı sıra aralarında düşman komutanlar Don Alvaro de Sande, general Sanieu de Levia ve Sicilya/Napoli filo komutanı Don Juan'ın bulunduğu yaklaşık 5.000 esir ile İstanbul'a dönmüştür.

Preveze Deniz Zaferi nasıl kazanıldı?

  • 10
  • 10

Cerbe Muharebesi'nde alınan zafer ile Osmanlı'nın Akdeniz'de 22 yıl önce Preveze Zaferi ile başlayan hakimiyeti zirve noktasına ulaşmıştır. Türklerin denizlerdeki yenilmezliği 1571 yılındaki İnebahtı savaşına kadar devam etmiştir.

Cervantes İnebahtı'da kolunu nasıl kaybetti?

Yararlanılan kaynaklar: TDV İslamansiklopedisi, Abdülkadir Özcan - CERBE;
Sabah, Erhan Afyoncu - Denizcilerimiz Barbaros'un izinde.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN