Çernobil felaketinin sorumlusu CIA miydi?
Çernobil reaktör kazası, 20. yüzyılın en büyük nükleer kazasıdır. Facianın üzerinden 33 yıl geçti. Ama hafızalara ve bedenlere kazanın izleri hala silinebilmiş değil. Peki, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Çernobil patlaması nasıl yaşandı? Sizler için, Çernobil faciası hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri derledik.
Giriş Tarihi: 03.07.2019
12:19
Güncelleme Tarihi: 11.07.2019
16:18
ÇERNOBİL'İN ETKİLERİ NELERDİR?
26 Nisan 1986'da Çernobil santralinde meydana gelen patlamada, Hiroşima'ya atılan atom bombasından 400 kat fazla radyasyon atmosfere yayılmıştı.
Kazadan sonra 10 gün boyunca havaya büyük miktarda radyoaktif madde salındı. Özellikle iki önemli izotop, İyot-131 ve Sezyum-137, halkın önemli miktarlarda doz almasına sebep oldu.
Çevreye salınan çoğu madde enkaz üzerinde toplandı ancak daha hafif maddeler rüzgar ile taşınarak Ukrayna, Beyaz Rusya, Rusya ile İskandinavya ve Avrupa'nın bir bölümüne taşındı.
KAZA YÜZÜNDEN KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?
Felaketin ardından en çok radyasyona maruz kalanlar tasfiye memurlarıydı. Binlerce kişi, santraldeki yangını söndürmek ve araç gereçleri çıkarmak için görevlendirildi.
Felaket sonrası ilk 3 ayda 30 kişi yaşamını yitirirmiş, 135 bin kişi bölgeden tahliye edilmiş, sonraki dönemlerdeyse binlerce kişi kansere yakalanmıştı.
RAKAMLARLA ÇERNOBİL FELAKETİ
Çernobil, dünyanın şimdiye kadar yaşadığı en büyük nükleer kazadır. Etkileri Türkiye'de hissedilmişti.
Kazanın ardından 'likidator' olarak adlandırılan 600 bin zorunlu gönüllü (nükleer tesis ve itfaiye görevlilerinden sonra zorunlu olarak görev yapması istenen kişiler) felaketin etkilerini en aza indirmek görev aldı.