Çernobil felaketinin sorumlusu CIA miydi?
Çernobil reaktör kazası, 20. yüzyılın en büyük nükleer kazasıdır. Facianın üzerinden 33 yıl geçti. Ama hafızalara ve bedenlere kazanın izleri hala silinebilmiş değil. Peki, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Çernobil patlaması nasıl yaşandı? Sizler için, Çernobil faciası hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri derledik.
Giriş Tarihi: 03.07.2019
12:19
Güncelleme Tarihi: 11.07.2019
16:18
KAZA YÜZÜNDEN KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?
Felaketin ardından en çok radyasyona maruz kalanlar tasfiye memurlarıydı. Binlerce kişi, santraldeki yangını söndürmek ve araç gereçleri çıkarmak için görevlendirildi.
Felaket sonrası ilk 3 ayda 30 kişi yaşamını yitirirmiş, 135 bin kişi bölgeden tahliye edilmiş, sonraki dönemlerdeyse binlerce kişi kansere yakalanmıştı.
RAKAMLARLA ÇERNOBİL FELAKETİ
Çernobil, dünyanın şimdiye kadar yaşadığı en büyük nükleer kazadır. Etkileri Türkiye'de hissedilmişti.
Kazanın ardından 'likidator' olarak adlandırılan 600 bin zorunlu gönüllü (nükleer tesis ve itfaiye görevlilerinden sonra zorunlu olarak görev yapması istenen kişiler) felaketin etkilerini en aza indirmek görev aldı.
Kaza sırasında tesiste görev yapan 134 kişi radyoaktif sızıntıdan yüksek derecede etkilendi ve bu tesis çalışanlarında kalıcı radyoaktif hastalıkları yol açtı.
Bu kişilerden 28'i kazadan bir süre sonra hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaklaşık 2 bin 200 çalışanın radyoaktif sızıntının zararları yüzünden zamanından erken öleceğini tahmin ediyor.
Kazanın meydana geldiği çevrede yaşayan 116 bin kişi 1986 yılının devamında yaşadıkları bölgelerden tahliye edildi. Rusya, Ukrayna ve Belarus'ta 1990 yılından beri tiroid bezi kanseri teşhisi konan vakaların sayısı 6 bini aşmış durumda.
Bu, istatiksel olarak beklentilerin üzerindedir. Uzmanlar, tiroid kanseri tedavisinin kolay olması nedeniyle bu hastalığa yakalananların sadece yüzde 1'inin hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor.