Cezayir'deki Osmanlı izlerine dair 10 bilgi
Cezayir, coğrafi konumu sebebiyle tarihte Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki ticari ve siyasi hakimiyetinin devam ettirilmesinde büyük rol oynadı. Ayrıca Afrika kıtasında, aynı kaynaktan beslenen toplulukların birlik içerisinde bulunmasına gayret eden Osmanlı siyasetinin başarıya ulaşmasında da Cezayir'in katkısı önemlidir. Afrika'nın coğrafi olarak Sudan'dan sonra ikinci büyük ülkesi olan Cezayir'deki Osmanlı izlerine dair 10 bilgiyi derledik.
Giriş Tarihi: 16.04.2020
15:42
Güncelleme Tarihi: 16.04.2020
16:32
Sarayda ayrıca, "Bey Meclisi" adı verilen idare bölümü, biri Hanefi diğeri Maliki mezhebine göre hukuki davaların görüldüğü mahkeme salonları yer alıyor. Harem bölümünde ise hamam odaları bulunuyor.
Ahmed Bey ve ailesinin kışın ikamet ettiği küçültülmüş bir daireye de yer verilen sarayın zemin katı, sonraları Fransız işgali zamanında zindan olarak kullanılan bir ahır olarak tasarlanırken, üst katı muhafızlara ayrılmış.
Sarayın duvarlarında toplam 2 bin metrekarelik alan, Cezayir'in doğu bölgesine tayin olunmadan evvel Ahmed Bey'in, Cezayir Dayısı ile beraber İskenderiye , Trablusgarp ve Cezayir seyahatleri, İstanbul, Kahire ve Hicaz ziyaretleriyle 1818-1819 yıllarındaki 15 aylık gezi ve tecrübelerinden kesitler içeren resimlerle süslenmiş.
Cezayir'deki diğer Osmanlı izleri
Cezayir'deki Osmanlı egemenliği birkaç eserde ve semt isimlerinde halen yaşıyor. İşte o semtlerden bazıları; Brahim Dey ( İbrahim bey), Mourad Rais, Dely Brahim, Oruj Rais (Oru ç reis), Hasan Dey (Hasan Pa şa), Mustafa Dey...
Osmanlı'dan günümüze gelen kültür mirasları
Osmanlı dönemine dayanan Kasbah'ın dokusunu belirleyen Hasan Paşa Saray ı , şehir Fransızlar tarafından istila edilene kadar kullanılmaktaydı. Topkapı Sarayından sonra Osmanlı topraklarındaki ikinci b üy ük y önetim kompleksi olan saray Fransız işgali ile büyük oranda tahrip edildi.
Yeni Cami ya da Camii el-Cedid ise 17. yüzyılda inşa edilmiş. Kasbah'da sokaklar bir hayli dar. Mahallenin biraz daha aşağısında Safir Camii yer alıyor. Bu cami bölgedeki ilk Türk cami. 1791de Hasan Paşa tarafından restore ettirilen cami, sekizgen biçimiyle dikkat çekiyor.
Anadolu'ya Selçuklu'dan miras 5 medrese
Türk isimleri ayrıca soy isimleri olarak da yaşıyor. Osmanlı ve Barbaros Hayreddin Paşa'ya olan sevgiyi gösteren Barbaros, Hayreddin, Uluçali ve Osmani gibi soy isimlerinin yanı sıra, Hazneci, Demirci, Ba şterzi , Silahtar gibi Osmanlı'dan kalma meslek adları da aile isimleri olarak taşınıyor.