Çöl Kaplanı: Fahreddin Paşa kimdir
Dört tarafı düşmanla çevrili bir halde Resulullah'ın (SAV) kabrini barındıran Medine'yi çekirge yeme pahasına hasta ve yaralı askerleri ile sonuna kadar savunan Fahreddin Paşa, milletimizin gönlünde taht kuran mühim bir şahsiyettir. Cihan Harbi'nin ardından Kabil Büyükelçiliği yapan Türkkan, Türk - Afgan dostluğunu pekiştiren mümtaz bir simaydı.
Giriş Tarihi: 23.11.2022
13:11
Güncelleme Tarihi: 23.11.2022
13:17
◾ Medine'ye vardığında evvela çevre kontrolü ve elde bulunan imkanların tespitini gerçekleştiren Fahreddin Paşa , Resul-i Ekrem'in (SAV) şehrini müdafaa etmek için gönüllüydü.
◾ İngilizlerden gelen yardımlarla beraber 1916 yılında Hicaz Demiryolu ve telgraf hattına saldırarak isyanı fiilen başlatan Şerif Hüseyin , Fahreddin Paşa'nın fazla direnç göstermesini beklemiyordu.
◾ İsyanın başında Fahreddin Paşa, karakollara gerçekleştirilen saldırıları püskürterek mühim saldırılar gerçekleştirse de askeri rakamlar ve teçhizat olarak asilerden azdı.
◾ 15 Temmuz tarihinde Hicaz Kuvve-i Seferiyyesi kumandanı ilan edilen Paşa; Mekke, Cidde ve Taif'in ele geçirilmesi üzerine Medine merkezli bir hat kurdu.
Mekke ve Medine'nin 140 yıllık tasvirleri
◾ Kanal Harekatı 'nın da şiddetlenmesiyle beraber Hicaz Cephesi askerden mahrum kaldı. İşte tam bu sırada Paşa, tüm imkansızlıklar içinde büyük bir müdafaa planı hazırladı.
◾ Bu kısıtlı imkanlar ve asker yokluğu ile Medine'yi isyancılara karşı 2 yıl 7 ay savunan Fahreddin Paşa , tarihin en iyi savunma örneklerinden birine imza attı.
◾ Hicaz'ı yağmadan korumak ve bir medeniyeti savunmak mesabesinde olan Fahreddin Paşa, 30 parçadan müteşekkil kutsal emanetleri İstanbul'a yolladı.
◾ Bu olay sırasında yüzyıllardır Medine'de bulunan yerli halkın bir kısmı da şehri terk etmek durumunda kaldı. Müdevvere İstasyonu'nun isyancıların eline geçmesiyle Osmanlı ordusu Medine'ye sıkıştı.
Osmanlıların Haremeyn'e hizmetleri
◾ Elinde kalan az sayıda hasta ve yaralı askerle Medine'yi son ana dek savunan Paşa, çekirge yemek pahasına şehri, Peygamber Yurdu'nu asilere vermedi.
◾ Askerlerince teslim olmaya zorlanan Fahreddin Paşa, Mondros Mütarekesi'nden 72 gün sonra Medine'yi zorla teslim etmiş oldu.