Denizcilik tarihimizin dönüm noktası: Preveze Zaferi
Preveze Savaşı, Osmanlı denizcilik tarihinin bir dönüm noktasıdır. Öyle ki bu şanlı zaferin kazanıldığı 27 Eylül, her yıl Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlanır. Barbaros Hayreddin Paşa'nın taktik dehası ile Haçlı ordusu hezimete uğratıldı ve Akdeniz, Türk gölü haline geldi. Preveze Savaşı'ndan sonra Avrupalı devletler uzun süre Osmanlı'nın karşısına çıkamadı. Peki, Preveze Deniz Savaşı nasıl kazanıldı? Barbaros Hayreddin Paşa'nın denize bıraktığı kağıtlarda ne yazıyordu?
Giriş Tarihi: 27.09.2020
17:42
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024
10:11
📌 Düşman donamasının hareketini ve Girit civarında bulunan Salih Reis idaresindeki 20 gemilik filoya saldıracağını haber alan Barbaros Hayreddin Paşa, İstanbul'dan ayrıldı.
▶ Haçlı ittifakı, Ege Denizi'nde Osmanlıların eline geçmemiş adaların bir kısmını aldı.
▶ 24 Eylül'de Osmanlı donanması Preveze limanına vardı.
Barbaros Hayreddin Paşa'nın vasiyeti neydi?
Barbaros Hayreddin Paşa'nın savaş taktikleri
📌Barbaros Hayreddin Paşa, düşmanlarından önce davranarak Preveze Körfezi'ne girdi. Doria'nın idaresindeki donanma sayıca kendisinden üstün ve daha büyük gemilere sahip olduğu için Haçlılarla açık denizde karşılaşmak aleyhindeydi.
📌 Körfezin içinde büyük gemilerin geçemeyeceği bir sığlığın ardına gizlenerek düşmanın açık vermesini bekledi.
▶ Haçlı ordusu, karaya asker çıkararak Preveze'yi kuşattıkları takdirde Osmanlı kalyonları, iki ateş arasında kalabilirdi. Ancak Doria böyle bir hamle yapmadı.
▶ Osmanlı donanmasını bulunduğu yerden çıkaramayacağını anlayan Andre Doria , 26-27 Eylül gecesi Preveze açıklarından ayrılarak, daha güvenli bir yere doğru hareket etti.
Savaşa dörtnala koşan ordu
📌27 Eylül Cuma sabahı Barbaros, Haçlı donanmasını takibe başladı. Osmanlı donanması hilal şeklinde savaş nizamı aldı . Bütün kadırgalar başlarında bulunan üçer topu ateşleyerek savaşı başlattı.
📌 Haçlı donanma komutanı Andrea Doria, şaşkınlık içerisinde yanlış bir manevra yaparak kendi askerlerini tehlikeli bir konuma soktu.
▶ Barbaros Hayrettin Paşa, Haçlı donanmasını ikiye ayırmak üzere kadırgalarını ileri gönderdi. Andrea Dori, durumu fark etmesi üzerinde donanmasını Korfu'ya geri çekti. Havanın kararmasından dolayı Hayreddin Paşa Preveze önlerinde demirledi.
Afrika'nın kaderini Osmanlı değiştirdi
📌 Osmanlı, 28 Eylül günü savaşmak için geri dönen Haçlı donanmasını karşılamak üzere hilal düzeninde ilerledi.
▶ Hilal düzenindeki Osmanlı donanmasının merkezinde Hayreddin Paşa, sağ kanadında Salih Reis, sol kanadında ise Seydi Ali Reis yer alıyordu. Turgut Reis gönüllü askerlerden oluşan filosuyla hattın arkasındaydı.
Hayreddin Paşa'nın denize bıraktığı kağıtlar
📌 Üç saf halinde dizilen Haçlı donanması ile Preveze açıklarında karşılaşınca rüzgâr güneyden esiyordu. Bu düşman askerlerinin lehine, Osmanlı kadırgalarının aleyhine olan bir durumdu.
▶ Hayrettin Paşa, gemisinin iki yanından denize birer kâğıt bıraktı . İki ayrı kâğıtta, farklı ayetler yazıyordu.
"O dilese rüzgârı dindirir de gemiler denizin üzerinde hareketsiz kalıverirler. Şüphesiz bunda çok sabreden, çok şükreden herkes için ibretler vardır."
(Şûrâ suresi, 33. Ayet)
Fikriyat podcast uygulamasından Şûrâ suresini dinlemek için tıklayın
"Ey iman edenler! Allah'ın size şu lütfunu hatırlayın: Üzerinize düşman ordusu gelmişti de onların üzerine şiddetli bir fırtına ve göremediğiniz bir ordu göndermiştik. Allah bütün yaptıklarınızı görmekte idi."
(Ahzâb suresi, 9. Ayet)
Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan Ahzâb suresini okumak için tıklayın