Denizcilikte devrim yapan Müslüman kâşif
Bundan 630 yıl kadar önce, deniz keşifleri alanında devrim yapan Zheng He, "Çin Filosunun Amirali" oldu. Zheng He, Hint Okyanusu boyunca seyahat ederek Mekke, İran Körfezi, Doğu Afrika, Sri Lanka, Suudi Arabistan gibi yerlere ve çok daha ötesine gitti. Üstelik Kristof Kolomb ya da Vasco da Gama gibi kâşiflerden önce ve onlarınkinden beş kat daha büyük gemilerle… Öyle ki yaptığı deniz yolculuğunda kullandığı filo, adeta denizde yüzen bir şehir gibiydi.
Giriş Tarihi: 24.11.2018
13:57
Güncelleme Tarihi: 24.11.2018
14:00
ÇİNLİ MİNG HANEDANLIĞINCA ESİR ALINDI
Doğumunda Ma He adı verilen Zheng He, Müslüman babasının ve büyükbabasının Mekke'ye hacca gidip gelmesi sayesinde çocukluğunda hem Arapça hem de Çince konuşma şansına sahip olmuştu.
Daha çocuk yaştayken, bir Moğol şehri olan memleketi Kunming'i istila eden Çinli Ming Hanedanlığı'nca esir alındı. Daha sonra hadım edilerek Dük Yan'ın ya da diğer adıyla Zhu Di'nin (prensin) maiyetinde saray hizmetine verildi. Daha sonra tahtı ele geçiren Zhu Di, İmparator Yong Le olacaktı.
Gavin Menzies, Zheng He hakkında şunları yazar: "Dini bütün bir Müslüman olmasının yanı sıra heybetli bir asker olan Zheng He, Zhu Di'nin en yakın danışmanı olmuştu. Zhu Di'den daha uzun boyu olan He, güçlü bir görünüme sahipti. Kimi tariflere göre boyu iki metreden uzundu, ağırlığı yüz kilodan fazlaydı ve yürüyüşü 'kaplan yürüyüşü' gibiydi."
BAŞARILARI ONU YÜKSEK BİR MAKAMA GETİRDİ
Kendini hizmete adaması ve başarılı askeri seferlerde düke eşlik etmesi sayesinde İmparatorluk Saray Muhafızlığı'nın başına getirilen Ma He'ye, "Zheng" soyadı verildi.
Zheng He, "Üç Mücevherli Hadım" (San-Pao Thai-Chien) olarak da tanınıyordu; Müslüman olmasına rağmen Budist yan anlamlar içeren bu unvan, getirildiği yüksek makama işaret eden şerefli bir unvandı.
YEDİ BÜYÜK YOLCULUĞA ÇIKMA SEBEBİ NEYDİ?
Zhen He'nin bu yedi büyük "Hazine Gemisi" yolculuğuna çıkması için yeterince sebep bulunuyordu.
Öncelikle bilimsel keşif yapmak ve değerli taş, mineral, bitki, hayvan ve ilaç bulmak istiyorlardı ki, yolculuklar çoğaldıkça bu sebep giderek daha da önemli hale geldi.
Dünyaya ilişkin seyrüsefer ve haritacılık bilgilerini geliştirmek ve tüm yabancı ülkelere Çin'in önde gelen kültürel ve ekonomik güç olduğunu göstermek istiyorlardı.
BÜYÜK BİR DİPLOMATİK BAŞARI ELDE ETTİ
Bu yüzden deniz ticareti teşvik ediliyor ve bu sayede diğer ülkeler Çin'in muteber ve devasa gemilerini temaşa edebiliyordu.
Diğer milletler diplomatik yollardan Çin'in buyruğu altına giriyor; yerel ve bölgesel liderler İmparatorluğun tahakkümünü kabul ediyor ; ülkeler imparatora bağlılıklarını sunmak için elçiler gönderiyordu.
MÜRETTEBAT FARKLI ALANLARDAKİ UZMANDAN OLUŞUYORDU
Zheng He'nin 1405 ve 1433 yılları arasında yaptığı bu yolculuklara, Hou Hsien ve Wang Ching-Hung adında iki kabiliyetli lider de eşlik etti.
Bu deniz yolculuklarının en etkileyici yanı çok muazzam ölçekte ve son derece iyi organize olmalarıydı. Zheng He'nin yazdıklarına göre "en büyük gemilerden 62'sinin boyu 134,11 metre; eni ise 54,86 metre idi."
Zheng He ayrıca, her gemide denizci, kâtip, tercüman, asker zanaatkâr, sıhhiye ve meteoroloji uzmanları dâhil 450-500 mürettebat olduğunu yazar . Dördüncü yolculukta, 30 bin kişilik filoyla Arabistan'a ve Kızıldeniz'in ağzına kadar gitmişti.