Arama

Denizcilikte devrim yapan Müslüman kâşif

Bundan 630 yıl kadar önce, deniz keşifleri alanında devrim yapan Zheng He, "Çin Filosunun Amirali" oldu. Zheng He, Hint Okyanusu boyunca seyahat ederek Mekke, İran Körfezi, Doğu Afrika, Sri Lanka, Suudi Arabistan gibi yerlere ve çok daha ötesine gitti. Üstelik Kristof Kolomb ya da Vasco da Gama gibi kâşiflerden önce ve onlarınkinden beş kat daha büyük gemilerle… Öyle ki yaptığı deniz yolculuğunda kullandığı filo, adeta denizde yüzen bir şehir gibiydi.

  • 4
  • 15
BAŞARILARI ONU YÜKSEK BİR MAKAMA GETİRDİ
BAŞARILARI ONU YÜKSEK BİR MAKAMA GETİRDİ

Kendini hizmete adaması ve başarılı askeri seferlerde düke eşlik etmesi sayesinde İmparatorluk Saray Muhafızlığı'nın başına getirilen Ma He'ye, "Zheng" soyadı verildi.

Zheng He, "Üç Mücevherli Hadım" (San-Pao Thai-Chien) olarak da tanınıyordu; Müslüman olmasına rağmen Budist yan anlamlar içeren bu unvan, getirildiği yüksek makama işaret eden şerefli bir unvandı.

  • 5
  • 15
YEDİ BÜYÜK YOLCULUĞA ÇIKMA SEBEBİ NEYDİ?
YEDİ BÜYÜK YOLCULUĞA ÇIKMA SEBEBİ NEYDİ?

Zhen He'nin bu yedi büyük "Hazine Gemisi" yolculuğuna çıkması için yeterince sebep bulunuyordu.

Öncelikle bilimsel keşif yapmak ve değerli taş, mineral, bitki, hayvan ve ilaç bulmak istiyorlardı ki, yolculuklar çoğaldıkça bu sebep giderek daha da önemli hale geldi.

Dünyaya ilişkin seyrüsefer ve haritacılık bilgilerini geliştirmek ve tüm yabancı ülkelere Çin'in önde gelen kültürel ve ekonomik güç olduğunu göstermek istiyorlardı.

  • 6
  • 15
BÜYÜK BİR DİPLOMATİK BAŞARI ELDE ETTİ
BÜYÜK BİR DİPLOMATİK BAŞARI ELDE ETTİ

Bu yüzden deniz ticareti teşvik ediliyor ve bu sayede diğer ülkeler Çin'in muteber ve devasa gemilerini temaşa edebiliyordu.

Diğer milletler diplomatik yollardan Çin'in buyruğu altına giriyor; yerel ve bölgesel liderler İmparatorluğun tahakkümünü kabul ediyor; ülkeler imparatora bağlılıklarını sunmak için elçiler gönderiyordu.

  • 7
  • 15
MÜRETTEBAT FARKLI ALANLARDAKİ UZMANDAN OLUŞUYORDU
MÜRETTEBAT FARKLI ALANLARDAKİ UZMANDAN OLUŞUYORDU

Zheng He'nin 1405 ve 1433 yılları arasında yaptığı bu yolculuklara, Hou Hsien ve Wang Ching-Hung adında iki kabiliyetli lider de eşlik etti.

Bu deniz yolculuklarının en etkileyici yanı çok muazzam ölçekte ve son derece iyi organize olmalarıydı. Zheng He'nin yazdıklarına göre "en büyük gemilerden 62'sinin boyu 134,11 metre; eni ise 54,86 metre idi."

Zheng He ayrıca, her gemide denizci, kâtip, tercüman, asker zanaatkâr, sıhhiye ve meteoroloji uzmanları dâhil 450-500 mürettebat olduğunu yazar. Dördüncü yolculukta, 30 bin kişilik filoyla Arabistan'a ve Kızıldeniz'in ağzına kadar gitmişti.

  • 8
  • 15
DEMİR KULLANILMAYAN BU GEMİLER GİZEMİNİ KORUYOR
DEMİR KULLANILMAYAN BU GEMİLER GİZEMİNİ KORUYOR

Gemilerin devasa boyutunun manevrayı zorlaştıracağını fark eden Çinli gemi yapımcıları, gemilerin dengesini artırmak amacıyla gerektiğinde kaldırılıp indirilebilen bir denge dümeni geliştirdiler.

Bugünkü gemi yapımcıları Çinlilerin 120 metrelik gemiyi taşıyacak iskeleti demir kullanmadan nasıl inşa ettiğini bilmiyor; hatta kimileri bu gemilerin varlığından bile şüphe dahi ediyor. Ancak 1962 yılında, Nanjing'deki Ming tersanelerinden bir tanesinin kalıntıları arasında bir hazine gemisine ait dümen direği bulundu. Bu parça yaklaşık on bir metre uzunluğundaydı.

Bu uzunluktan yola çıkarak gerekli orantı hesaplamaları yapıldığında bu parçanın ait olduğu geminin 150 metre uzunluğunda olduğu anlaşılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN