Denizlerde kudretli bir sancak: Osmanlı Donanması
Osmanlı İmparatorluğu'nun deniz gücü, tarih sahnesinde önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı Donanması, geniş coğrafi alanlara yayılan imparatorluğun stratejik gücünü temsil etmiştir. 1299'da kurulan Osmanlı İmparatorluğu, denizciliği başlangıçta pek önemsemedi, ancak 15. yüzyıla gelindiğinde hem Akdeniz'de hem de Karadeniz'de önemli bir güç olarak var olmuştu. Piri Reis'in haritaları ve Barbaros Hayreddin Paşa gibi denizcilik dehası komutanlar, donanmanın gelişmesine önemli katkılarda sağladı.
Giriş Tarihi: 09.12.2023
16:54
Güncelleme Tarihi: 10.12.2023
14:27
↬ Fatih Sultan Mehmed , İstanbul'u fethettikten sonra 1455'te Tersane-i Amire 'yi kurarak donanmanın merkezini İstanbul'a taşıdı. Başta İstanbul Galata bölgesinde ve Ege'de İzmir gibi stratejik konumu olan yerlere de gemilerin inşa edildiği, onarıldığı ve donatıldığı tersaneler olmak üzere donanma cephanelikleri ve tersaneler kuruldu.
↬ Donanma, kuruluşundan beri kullandığı kürekli kadırgalardan toplarla donanmış yelkenli gemilere geçişi başarılı şekilde sağladı. Değişen deniz savaşı taktiklerine uyum sağlamak için deniz teknolojisindeki gelişmeleri ve ilerlemeleri yakından takip ederek donanmayı güncellemeye devam etti.
Akdeniz'de, Ege'de, Karadeniz'de kudretli bir sancak
↬ Osmanlı donanmasında zirve Fatih Sultan Mehmed ile başlayacak ve uzun yıllar denizlerdeki bu güçlü hakimiyet devam edecekti. Osmanlı Devleti, Yükselme dönemine girdiğinde artık birden fazla tersane ile güçlü bir deniz gücüne sahipti.
↬ II. Mehmed döneminde, Trabzon ve Amasra 'nın alınmasıyla birlikte denizlerde birçok sefer düzenlendi. Özellikle Karadeniz'de ciddi bir hakimiyet sağlandı ve bölgenin hakimiyeti birçok seferle pekiştirildi.
KAZANIRKEN KAYBETMEK: PİRUS ZAFERLERİ NEDİR?
Otranto seferiyle & Cem Sultan olayı
↬ 1463'te başlayan Osmanlı-Venedik Savaşı 16 yıl sürecek ve Gelibolu'da inşa edilen gemilerle Ege 'de kontrol sağlanacaktı. 1479'da Osmanlı donanması, Adriyatik ile Akdeniz arasında kalan İyonya Denizi 'ndeki birçok adayı ele geçirdi. Sıra İtalya üzerine yapılacak seferlerdeydi.
↬ Gedik Ahmet Paşa komutasındaki donanma 1480'de İtalya Otranto 'ya sefer düzenledi. Burada birçok bölgeden gelen Hristiyan birlikle yoğun bir mücadele gerçekleştirdi. Otranto Osmanlı tarafından ele geçirilmiş ancak daha sonra Hristiyan birlikler tarafından tekrar alınmıştı. 3 Mayıs 1481 yılında Fatih Sultan Mehmed 'in ölümüyle Cem Sultan Vakası yaşandı ve Otranto kuşatması kaldırılmak zorunda kaldı.
TİTANİK'TE ÖLMEDİĞİ İÇİN JAPONLARIN NEFRET ETTİĞİ ADAM: MASABUMİ HOSONO
Piri Reis dünya haritasını çizdi
↬ 1513 yılında çizdiği dünya haritasını padişah I. Süleyman 'a sunan Piri Reis , neredeyse bugünkü dünya haritasına yakın bir çizim gerçekleştirmişti. Bu durum, Osmanlı Devleti'nin denizlerde kurmak istediği hakimiyet anlayışının temsili niteliğindeydi.
↬ II. Mehmed 'in ölümünden sonra II. Bayezid döneminde de donanmaya takviyeler yapılmış ve geliştirilmişti ancak Osmanlı donanmasının zirve yılları I. Süleyman döneminde olacaktı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Donanması 16. yüzyılda önemli bir genişleme ve modernleşme yaşadı.
ADALETİN TİMSALİ: KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Barbaros Hayreddin ve Akdeniz'de gelen hakimiyet
↬ Barbaros Hayreddin Paşa gibi yetenekli bir deniz komutanı Osmanlı donanmasında Kaptan-ı Derya makamına getirildi. Barbaros Hayreddin komutanlığında birçok başarılı sefere çıkılmış ve Osmanlı'nın Akdeniz 'deki hakimiyetini güvence altına almıştı.
↬ Preveze Deniz Savaşı Akdeniz'de hakimiyet sağlamak amacıyla Osmanlı ve Haçlı donanmaları arasında gerçekleştirildi. Haçlıların komutanı Andrea Doria ile Osmanlı donanması komutanı Barbaros Hayreddin Akdeniz'de karşı karşıya gelmiş ve savaş Osmanlının mutlak zaferiyle sonuçlanmıştı. Osmanlı donanması bu zafer sırasında tek bir gemisini dahi kaybetmemişt i.
ORTA ÇAĞ'DA KİTAP HIRSIZLIĞINA KARŞI SIRA DIŞI ÇÖZÜMLER