Deprem bölgesinde zarar gören tarihi yapılar
6 Şubat 2023 tarihinde saat 04:17'de, ülkemiz asrın felaketini yaşadı. Hava aydınlandığında durumun vahameti gün yüzüne çıkmış, adeta Mezapotamya üzerine bir bomba atılmış gibiydi. Binlerce insanımızı kaybettiğimiz, binlerce vatandaşımızın yaralandığı bu elim olay, ülkemizi ve dünyayı yasa boğdu. Kaybettiğimiz canlarımızın yanında, yitip giden tarihimiz de vardı. Malatya'da, Antep'te, Adıyaman'da tarihe tanıklık etmiş önemli mimari eserlerimizden bazıları yok oldu...
Giriş Tarihi: 09.02.2023
11:42
Güncelleme Tarihi: 17.02.2023
13:08
📍ADIYAMAN ULU CAMİİ
🔸 Adıyaman şehir merkezinde bulunan "Ulu Camii" , Dulkadiroğulları Beyliği döneminde inşa edildiği bilinse de yapım yılı net değildir.
🔸 Tarihsiz bir belgede, "Zulkadiriye vilayetinin Maraş livasıyla Elbistan, Zamantı kazalarında ve livasıyla Hısn-ı Mansur kazasında vaki; cami, mescid, medrese, imaret, zaviyelerle kervansaray ve saireden ibaret hayratın Alaüddevle ve onun zevcesi Şems Hatun ile sair kimseler tarafından bina ve inşa ettirilmiş" şeklinde geçmektedir.
*Salname nedir? Osmanlı Devleti'nde resmî ve özel kurumlar tarafından bir sene boyunca gerçekleşen olayları topluca göstermek üzere hazırlanan eserlerdir. Tarih ve edebiyat üzerine araştırma yapmak isteyen araştırmacılar için önemli kaynaklardır.
Hafızamızdaki taze yaralar: Depremler
🔸 Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından inşa ettirildiğinden dolayı "Alaüddevle Camii" olarak kayıtlara geçmiştir.
🔸 Ulu Camii, 19. yüzyılda yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Aynı zamanda bu yapının, 1832- 1902 yılları arasında yazılmış 8 kitabesi bulunmaktadır.
🔸 Mezapotamya'nın tarihine şahitlik eden Ulu Camii, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen büyük depremde, büyük hasar görmüştür.
*Dulkadiroğulları Beyliği
Elbistan ve Maraş civarında 1337- 1522 yılları arasında hüküm sürmüş bir beyliktir. Bu beylik, Oğuzlar'ın Bozok kolundan, Yıldız Han soyundan, Avşar, Beydilli, Kargın boyundandır.
📍GAZİANTEP KALESİ
🔸 Tarihte Mezapotamya halkı için önemli bir noktayı teşkil eden kale, Allaben Deresi'nin güney kenarında 25-30 metre yükseklikte herkesin görebileceği bir tepeye inşa edilir.
🔸 Gaziantep Kalesi, kent merkezinde ve stratejik anlamda bölgeye hakim bir konumdadır. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından, hangi amaçla yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
Tarihte İslam coğrafyalarında meydana gelen depremler
🔸 Bu kale, ilk olarak Roma döneminde gözetleme kulesi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Zaman içerisinde genişletilmiş ve son halini, MS 6. yüzyılda Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde alır.
🔸Tarihe meydan okuyan bu tarihi mekan, takvimler 6 Şubat 2023'ü gösterdiğinde, sabah saatlerinde depremden etkilenerek büyük hasar görmüştür.
📍GAZİANTEP, BAYAZ HAN
🔸 Gaziantep şehrinin simgelerinden biri olan Bayaz Han , 1909 yılında Bayaz Ahmed Efendi tarafından yaptırılır. "Osmanlı han mimarisine" uygun bir şekilde inşa edilen yapı, iki katlı ve tek avlulu hanlar grubuna girer.
🔸 Dikdörtgen şeklindeki han, şehrin kent kültürü ve tarihinin tanıtılması amacıyla müze haline getirilmiş ve 2009 yılında hizmete açılmıştır.
Osmanlı zamanında yaşanan depremler