Depremde yıkılan 14 asırlık Habib-i Neccar Camii
Asrın afeti olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde gerçekleşen depremler başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere toplam on ilde büyük hasarlara neden oldu. Gaziantep Kalesi, Beyazhan gibi yüzyıllardır ayakta olan tarihi yapıların etkilendiği depremde, Hatay'da bulunan 14 asırlık Habib-i Neccar Camii de ciddi şekilde zarar gördü. Minaresinin ve kubbesinin tamamen yıkıldığı cami, depremin boyutunu gözler önüne serdi.
Giriş Tarihi: 13.02.2023
15:30
Güncelleme Tarihi: 13.02.2023
16:59
MİMARİSİ
🔸 Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami, zaman içinde eklenen medrese, şadırvan yapıları ile gelişerek geniş bir külliye halini alır. Etrafı medrese odaları ile çevrili olan caminin avlusunda bulunan şadırvan, 19. yüzyıl mimarisinin zarif bir yansımasıdır.
🔸 Tarihi yapının ana girişi, avlunun doğusunda yer alan taç kapıyla sağlanır. Eyvan biçiminde düzenlenmiş olan taç kapının kütlesi, avlu duvarından yüksek olarak yapılmıştır.
Eyvan nedir?
İslam mimarisinin en önemli amillerinden biri olan eyvan, iç avluya açılan üç tarafı kapalı, üstü tonoz örtülü bir yapıdır. Özellikle İran ve Orta Asya'da cami, medrese, bimaristan gibi binalarda kullanılır.
🔸 Kesme taşlardan inşa edilen caminin tek minaresi bulunur. Mimarı kesin olarak bilinmemekle birlikte yapıyı tekrardan inşa eden kişinin Sultan Baybars olduğu bilinir. Habib-i Neccar Camii'nin medresesinde Sultan Baybars'a ait kitabeler yer almaktadır.
Sultan Baybars kimdir?
620'de Kıpçak ülkesinde doğan Baybars, Mısır Memlükleri'nin sultanı ve Moğol istilasını durduran kişidir.
İhmal edilmiş hazine: Osmanlı mimarisi
HABİB-İ NECCAR'IN HİKAYESİ
🔸 Camiye adı verilen Habib-i Neccar , Hz. İsa'nın (AS) havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalı dır. Neccar'ın türbesi, yapının kuzeydoğu köşesinde, yerin 4 metre altında bulunur.
🔸 İslami kaynaklara göre Yasin suresinde adı geçen zat ile ilgili bir rivayetler bulunur:
Buna göre M.S. 40'lı yıllarda, Allah'ın (CC) birliğini anlatmak için yola düşen Hz. İsa'nın (AS) havarileri Antakya'ya gelir. Marangoz olan Neccar, Havarilerin sözlerine inananların başında gelmektedir. Neccar, Pagan inanışından vazgeçip Allah'a (CC) ve Peygamberi Hz. İsa'ya (AS) iman eder. Ancak havarilerin verdikleri yeni vaazları halkı öfkelendirir ve kral tarafından hapse attırılırlar. Bunun üzerine Şem'un Safa, Antakya'ya yeni bir elçi olarak gönderilir. Şem'un, mucizeleriyle kralı ikna eder ve arkadaşlarını hapisten kurtarır. Ancak halk, havarilere inanmamakta kararlıdır. Onların uğursuzluk getirdiklerini düşündükleri için taşlayarak öldürmeye çalışırlar. Habib-i Neccar, öfkeli ahaliyi durdurmaya çalıştığı sırada öldürülür.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE YIKILIŞI
🔸 6 Şubat 2023 günü merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde Hatay'ın da içinde bulunduğu 10 ilde çeşitli tarihi yapılar zarar gördü.
🔸 Depremden zarar gören tarihi yapılar Malatya Yeni Camii, Gaziantep Şirvan Camii, Gaziantep Beyazhan, Adıyaman Ulu Camii gibi şehirlerin simgesi olan önemli eserlerdir.
Depremde yıkılan tarihi Gaziantep Kalesi
🔸 Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan 14 asırlık Habib-i Neccar Camii de yüzyılın felaketi olarak tanımlanan bu afetten etkilenerek büyük oranda yıkıldı.
🔸 Tarihi 7. yüzyıla dayanan cami, tarihi boyunca pek çok deprem atlattı. Minaresi birçok kez yenilenen ve çeşitli tadilatlar sonucu günümüze ulaşan Habib-i Neccar Camii, ciddi bir tadilata ihtiyaç duyuyor.