Depremde yıkılan tarihi Gaziantep Kalesi
Ülkemizin en önemli kültürel mirasları arasında sayılan Gaziantep Kalesi, tarih boyunca nice savaşlar ve badireler atlattı. Ülkece yaşadığımız en büyük afetlerden olan 7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminden de büyük oranda hasar aldı. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep Kalesi'nin tarihini derledik.
Giriş Tarihi: 07.02.2023
15:36
Güncelleme Tarihi: 07.02.2023
17:25
ONARIMI
🔸1989 yılından bu yana yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları sonucu kalenin çevresi belirlenir, koruma duvarı yapılır, çıkış yolu düzeltilir, taş döşenir.
🔸 Kale surları onarılarak yükseltilir, ana kapılar aslına uygun olarak inşa edilir ve diğer kapı girişleri demir parmaklıklarla kapatılarak tehlikeli durumdan kurtarılır.
Güney Afrika'nın tarihi: Ümit Kalesi
HAMAM VE CAMİİ
🔸 Teknik boyutunu Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin yürüttüğü çeşitli restorasyonlarla bugüne gelen kalede gerçekleştirilen kazılar sonucu, Osmanlı dönemine ait bir hamam ve camii ortaya çıkartılır.
🔸 Hamamda banyo, buhar odası ve baca kısımları mevcuttur. Mimari açıdan pek gösterişli olmayan yapı, teknik bakımdan üstün özellikler taşımaktadır. Camii ise Osmanlı mimarisi tarzında olup, dikdörtgen planlıdır.
DEPREMDE YIKILAN KALE
🔸 Yıllara meydan okuyan bu tarihi mekan, takvimler 6 Şubat 2023'ü gösterdiğinde, sabah saatlerinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremden etkilenerek büyük hasar görür.
🔸 Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, savaşlar ve doğal afetlere direnen Gaziantep'in hazinesinin son durumu yaşanan depremin büyüklüğünü gözler önüne sermektedir.
Osmanlı kalelerinin reisi: Dizdar