Arama

Derin bir entelektüel: Hilmi Ziya Ülken

Osmanlı son döneminde yetişen talebeler Cumhuriyet dönemini adeta imar ederek, ilmi hamlelerde öncü oldular. Bu hakikatin en güzel yansımalarından birisi de şüphesiz ki Hilmi Ziya Ülken'dir. Anadoluculuk fikri etrafında bir düşünsel saha tesis eden Ülken; hayatı boyunca milleti için okudu, yazdı ve eser verdi. Kimi otoritelerce sosyolog kimi otoriterler tarafından da filozof olarak kabul edilen Hilmi Ziya, milletimizin yirminci yüzyılda yetiştirdiği en kıymetli münevverlerdendi.

🔹 Sosyal bilimlerin her alanında kendisini yetiştirme çabası içinde olan Ülken, kimilerince sosyolog kimilerince de filozof olarak görüldü. Ordinaryus olarak milletine hizmet ederken de liselerde öğretmenlik yaparken de tek arzusu temel meselelere eğilmekti.

🔹 Bu minvalde yaşamı boyunca okumaya, yazmaya ve ders vermeye devam eden Hilmi Ziya, esasında milletimizin modernliğe verdiği tepkileri de akademik olarak somutlaştırır.

Bir eğitim yuvasının tarihi: Darülfünun

Yazı yayınladığı dergiler

🔹 İlmi makalelerini ve eşsiz fikir yazılarını evvela dergilerde yayınlayan ve sonrasında ise parça parça kitaplaştıran Ülken, pek çok dergi çıkardı. Bunun yanında birçok mühim dergide göründü. Ülken'in yazı yayınladığı bazı dergiler:

▪ Mihrab

▪ Anadolu Mecmuası

▪ Dergâh

▪ Türk Yurdu

▪ Ülkü

▪ Hareket

▪ İstanbul, Kültür Haftası

▪ Millî Mecmua

▪ Şarkiyat Mecmuası

▪ Türk Düşüncesi

▪ Türk Folklor Araştırmaları

▪ Türkiyat Mecmuası

▪ Galatasaray

▪ Mülkiye

Hilmi Ziya Ülken'in eserleri

🔹 Çok velut bir kaleme sahip olan Hilmi Ziya Ülken bin üç yüzden fazla makale ve elliden fazla eser ile ülkemizdeki en çalışkan ilim adamlarından biri oldu.

🔹 Bilhassa ahlak meselesine eğildiği "Aşk Ahlakı" ile tanınan Ülken, yetiştirdiği talebelerin yanında eserleri ile de pek çok kuşağın yetişmesine hizmet eder. Hoca'nın eserlerinden bazıları:

Osmanlı'nın ilim yuvası Darülfünun'un iz bırakan hocaları

▪ İslam Felsefesi

▪ Varlık ve Oluş

▪ Bilgi ve Değer

▪ Ruh ve Beden Meselesi

▪ Toplum Yapısı ve Soyaçekme

▪ Umumi İçtimaiyat

▪ Türk Tefekkürü Tarihi

▪ İnsanî Vatanperverlik

▪ Dini Sosyoloji

▪ Şeytanla Konuşmalar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN