Descartes hakkında ilginç bilgiler
Rene Descartes 31 Mart 1596 doğumlu Fransız filozof, matematikçi ve yazardır. "Düşünüyorum öyleyse varım" cümlesiyle zihinlere kazınan Descartes, felsefede yepyeni bir çığır açtı. İnsanlık tarihinin en önemli isimlerinden biri olan ve yüzyıllar önce bugün vefat eden Descartes'ın hayatı, felsefesi ve eserleri hakkında ilginç bilgileri siz Fikriyat okurları için derledik.
Giriş Tarihi: 11.02.2020
10:20
Güncelleme Tarihi: 11.02.2020
17:45
Doğa bilimlerini geliştirmek için aklın kullanılması gerektiğini vurgulayan ilk kişi
Olağanüstü zihinsel yeteneği çok küçük yaşta ortaya çıkan René, sekiz yaşına değin özel öğretmenlerce yetiştirildi.
Descartes genellikle doğa bilimlerini geliştirmek için aklın kullanılması gerektiğini vurgulayan ilk düşünce insanı olarak tanınır.
"Düşünüyorum öyleyse varım" nasıl ortaya çıktı?
"Düşünüyorum öyleyse varım" cümlesiyle akıllara kazınan Descartes, analitik geometriyi gördüğü bir rüyanın ardından geliştirdi..1619'da 10 Kasım'ı 11 Kasım'a bağlayan gece, Almanya Neuburg'dayken, Descartes kendini soğuktan korunma adına içinde bir (eski usul) fırının bulunduğu odaya kapattı ve içerideyken kutsal ruhun kendisine yeni bir felsefe konusunda aydınlattığına dair üç imge gördü. Çıkana kadar analitik geometriyi formüle etmişti ve matematiksel metodu felsefeye uygulama fikrini bulmuştu. Gördüğü imgelerden bilim arayışı onun için gerçek bilgelik arayışıydı ve hayatındaki çalışmalarının merkezi bir kısmıydı.
Her şeyden şüphe etme” temeliyle başladı
Descartes'ın felsefi yöntemi her şeyle ilgili metafiziksel bir şüphe duymakla ve "her şeyden şüphe etme" temeliyle başlar, doğruluğunu kanıtlayabileceği şeyleri doğru olarak görür. Şüpheden yola çıkan Descartes, emin olabileceği tek şeyin kendi düşünceleri olduğu çıkarımına vardı. Eğer o şüphe duyuyorsa, o zaman ortada şüphelenme işini gerçekleştiren biri de olmalıydı. Ve bu görüş Descartes'ın ünlü "Cogito Er Sum" (Düşünüyorum, o halde varım.) vecizesinin oluşmasını sağladı. Descartes güvenilir olan tek şeyin kendi düşünme ve tümdengelim kabiliyeti olduğunu düşünüyor, sezgilere güvenmenin şüpheye açık olduğuna inanıyordu.
Dünya kitabını incelemeyi ve kendi benliğini araştırmayı hedefledi
Descartes'ın müziğe olan tutkusu tamamen matematik kökenlidir. Ünlü matematikçi, müziğin de bir matematiksel sistem olduğunun ilk farkına varan bilim adamlarından biridir. Descartes sadece beste yapmaya kalkmayıp, müziğin teorisiyle de ilgilenmişti. Compendium Musicae (Müziğin Özeti) adlı eserinde şöyle diyordu: "Müziğin konusu sestir, amacı hoşa gitmek ve bizde çeşitli tutkular uyandırmaktır."
1616'da Poitiers Üniversitesi'ne den hukuk diploması aldı. Ama babasının isteğinin tersini, aile geleneğinden koparak yazarlığı ve felsefeyi seçti. Genç yaşta verdiği bu kararın amacı, "dünya kitabını incelemek " ve "kendi benliğini araştırmak"tı.
Kendisinden önceki filozofların otoritesini reddetti
Descartes, savaşlara katılıp bedava yolculuklar yapan bir adamdı. "hayvanların ruhu yoktur, onlar otomattır, kesip atabilirsin, acı çekmezler..." demiştir.
Kendisinden önceki filozofların otoritesini ve kendi algılarının kesinliğini kabul etmeyi reddetti bu sebeple kendi fikirlerini öncüllerininkinden ayrı tuttu.