Arama

Devlet-i Aliyye-i Osmaniye’nin üstün başarı alameti "Nişanlar"

Devlet adına gösterilen üstün başarı ve yararlılıklardan ötürü hak eden kişileri onurlandırmak amacıyla verilen nişanların klasik dönemde pek yeri yoktu. Padişahlar bunun yerine derece derece hıl'at (hırka), çeleng ve kılıç verirlerdi ki bunlardan son ikisi ekseriya murassâ (mücevherli) olurdu. İkinci Mahmud, Tasvîr-i Hümâyûn nişanını ihdas etti, sonra kaldırıldı. Osmanlı'da ilk örneklerine III. Selim döneminde rastlanan nişanlar varlığını 120 sene sürdürdü.

  • 3
  • 13
Hânedân-ı Âl-i Osman Nişânı
Hânedân-ı Âl-i Osman Nişânı

31.8.1893'te ihdas edildi. O tarihten sonra yaklaşık 50 kadar şahsa verilmiştir. Buluğ yaşına gelen her şehzade ve sultana verilirdi. Birkaç yabancı hükümdar ile bir iki görevliye (Hıdiv Abbâs Hilmi Paşa, Sadrazam Tevfik Paşa) de verilmiştir. Birçok ay yıldızlı bir kılade ile boyna asılan kırmızı zeminli mücevherli madalyondur.

Devlet-i Aliyye-i Osmaniye’nin üstün başarı alameti Nişanlar

Ertuğrul Nişanı

1908'de en yüksek nişan olarak ihdas edildi, fakat Meşrutiyet ilan edilince bu nişandan vazgeçildi.

  • 5
  • 13
Nişan-ı İftihar:
Nişan-ı İftihar:

İkinci Mahmud ihdas etti, sonradan şekli değiştirildi, eskisine atik nişan-ı iftihar dendi. Devlet adamlarına verilmiş en yüksek nişandır ve sadrazamlar dışında sayılı görevliye verilmiş, sadrazamların da hepsine verilmemiştir.

  • 6
  • 13
Nişan-ı İmtiyaz:
Nişan-ı İmtiyaz:

1878'de ihdas edildi. Sadrazamların çoğuna verildi, onlar dışında çok az kişiye takıldı.

  • 7
  • 13
Nişan-ı Osmani
Nişan-ı Osmani

1862 başında ihdas edildi. 5 derecedir: murassa, 1., 2., 3., 4. rütbe Osmani nişanları. Asıl nişanlar Osmani ve Mecidi nişanları olup, diğerleri istisnaidir. Bütün nişanlar gibi yabancılara da veriliyordu. İftihar, İmtiyaz nişanları gibi Osmani de kadınlara verilmezdi. Murassa Osmani, seçkin vezirlere, müşirlere, kazaskerlere, sadrazamlara, şeyhülislamlara, bala ve birinci feriklere verilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN