Arama

Dört mezhep fıkhının okutulduğu medrese: Müstansıriyye

Medreseler, İslam uygarlığında yükseköğrenimin gerçekleştirildiği en önemli kurumlardır. İslami ilimlerin yanı sıra fenni bilimlerin de öğreniminin sağlandığı medreseler, tarihin en büyük âlimlerine ev sahipliği yapmışlardır. 13. yüzyılda Bağdat'ta inşa edilen Müstansıriyye Medresesi, İslam uygarlığında inşa edilen en büyük medrese olarak bilinir. Kur'an, hadis, fıkıh gibi alanların yanı sıra tıp eğitiminin de verildiği bu medrese, dört farklı mezhebin fıkıh anlayışına göre müfredat belirlemiştir.

  • 9
  • 10
ÖĞRETİM KADROSU 29 KİŞİDEN OLUŞUYORDU
ÖĞRETİM KADROSU 29 KİŞİDEN OLUŞUYORDU

Medresede eğitim gören öğrencilerin sayısı, gördükleri eğitimin muhtevası ve onlara verilen burs, vakfiye kayıtlarına yazılmıştır.

🔸 Bu kayıtlara göre Darülkurra'da 30 yetim çocuğa Kur'an-ı Kerim dersleri veren ve ayda 3 dinar maaş alan bir kıraat hocası ve bir de 1 dinar 20 kırat maaş alan bir muîd bulunmaktadır.

🔸 Öğrencilerin günlük yiyecekleri karşılanmakta; her birine 13 kırat 1 habbe harçlık verilmektedir.

🔸 Darülhadis'te ise 10 öğrenciye cumartesi, pazartesi ve perşembe olmak üzere haftada üç gün hadis dersi verilmekte ve aylık 3 dinar maaş alan bir şeyhü'l hadis ve 2 hadis görevlisi bulunmaktadır.

🔸 Dârüttıb'da ise bir doktor ve 10 tıp öğrencisi mevcuttur.

🔸 Bunların dışında medresede bir nahiv ve bir matematik müderrisi bulunmakta; medresenin öğretim kadrosu toplamda 29 kişiden oluşmaktadır.

🔸 Ayrıca imam, müezzin, aşçı ve diğer hizmetliler de medresede görev yapmaktadır.

🔍 İslam uygarlığında gerçekleştirilen teknolojik buluşlar

  • 10
  • 10
‘MÜSTANSIRİYYE EN ESKİ ARAP-İSLAM ÜNİVERSİTESİ’
‘MÜSTANSIRİYYE EN ESKİ ARAP-İSLAM ÜNİVERSİTESİ’

Prof. Dr. Fuat Sezgin, İslam'da Bilim ve Teknik adlı eserinde buranın tıbbın ve matematiksel bilimler öğretiminin de eşlik ettiği en eski Arap-İslam üniversitesi olabileceğini söylemiştir.

🔸 Müstansıriyye Medresesi, tarihte gerçekleşen bazı olaylar nedeniyle zaman zaman eğitime ara vermek zorunda kalmıştır.

🔸 1258 yılında Moğol hükümdarı Hülâgû; 1392 ve 1401 yıllarında Timur'un Bağdat'ı işgali zamanında medresede eğitim sekteye uğramıştır.

🔸 Bu dönemlerde eğitim kadrosunda bulunan âlimlerin bir kısmı Suriye, Hicaz ve Mısır'a gitmiş ve öğretim kadrosu zayıflamıştır.

🔸 Ayrıca Timur, Bağdat'ta bulunan ulema ve sanatkârların bir kısmını Semerkant'a götürmüştür.

🔸 İlerleyen zamanlarda medrese yavaş yavaş fonksiyonunu yitirmiş ve bu yapı Kanuni Sultan Süleyman'ın Bağdat'ı fethi sırasında askeri amaçlarla kullanılmıştır.

🔸 Medresenin ilim amacıyla kullanılmasına dair son bilgi 1671 yılına aittir. Sonrasında han, gümrük, depo ya da askeri amaçlarla medrese binasından istifade edilmiştir.

🔍 İlim için kilometreleri yaya yürüyen Müslüman âlimler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN