Arama

Dârülislam’da alışveriş nasıl yapılıyordu?

Geçmişte, paranın olmadığı dönemde, satın alınan malların bedeli deve, sığır ya da koyun gibi canlı hayvanlarla ödenirdi. Müslüman gezgin İbn Battûta'nın yaşadığı 14'üncü yüzyılda, Maldivlerde para yerine geçen deniz kabuğu, Batı Afrika'daki Mali gibi bölgelere kadar ulaşmıştı. Gün gelecek, metal para ve banknotlar, hatta somut olarak görmediğimiz sanal paralar dahi İbn Battûta'nın bahsettiği deniz kabuklarının yerini alacaktı…

  • 13
  • 13
‘ÇEK’ HANGİ İHTİYAÇTAN DOĞDU?
‘ÇEK’ HANGİ İHTİYAÇTAN DOĞDU?

Günümüzde olduğu gibi, alışverişte ödeme yapmanın tek yolu nakit para değildi. Bundan yüzyıllar önce de çek kullanılmaktaydı.

"Çek" kelimesi Arapçada ticarete konu malın bedelini mal yerine ulaştığında ödemeye ilişkin yazılı taahhüt anlamına gelen sek kelimesinden türemiştir.

9'uncu yüzyılda Harun Reşid döneminde kurulan son derece gelişmiş bankacılık sistemi sayesinde Müslüman bir iş adamı Bağdat'taki banka hesabında yazılan bir çeki Çin'in Canton eyaletinde bozdurabiliyordu. Sek kullanımı, arz ettiği tehlike ve zorluklar sebebiyle, teminat olarak nakit taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırma ihtiyacından ortaya çıkmıştır.

Bankacılar kambiyo senedi, akreditif ve emre yazılı senet gibi genellikle çek işlevi gören belgeler de kullanıyordu. Kambiyo senedi, sek ya da çek kullanan Müslümanlar, uluslararası ticaret ve finansmanı mümkün kıldılar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN