Arama

Tekniği ve sanatıyla özgün haritaların tarihi

İnsanlık, tarihinin en eski zamanlarından bu yana, galaksiyi ve içinde bulunduğu dünyayı tanıma uğraşındaydı. Bu sebeple de yaptığı birçok gözlem ve yolculukla gelişim sağladı. Seyahatlerini geometri, fizik ve coğrafya ile birleştirdi, sembollerle zemine aktardı. Haritacılık uğraşı dediğimiz bu meslek, harita ve haritalarda kullanılan işaretlerin özelliklerini araştıran, haritanın tasarım, basım ve kullanım yöntemlerini geliştirmeye yönelik araştırmalar yapan bilim dalı demek. Dünyada haritanın gelişimini sizler için derledik.

  • 3
  • 27
HARİTA YAPILIR MI YAZILIR MI?
HARİTA YAPILIR MI YAZILIR MI?

Haritanın yapıldığı kesin bir tabir. Ancak yazılmadığını söylemek doğru olmayabilir. Her harita bir 'dil'e dayanır. Çizgilerin, renklerin, imlerin, sayıların, hesapların ördüğü bir dildir bu. Kendine özgü bir dilbilgisi, sözdizimi özellikleri, sözlüğü, noktalama işaretleri zaman içinde oluşmuş, gelişmiş, evrenselleşmiştir. Bir dilden söz edebildiğimize göre her haritayı bir metin olarak da görebiliriz.

  • 4
  • 27
TARİH ÖNCESİ ÇAĞLARDA HARİTA
TARİH ÖNCESİ ÇAĞLARDA HARİTA

Yapılan araştırmalara göre harita olarak benimsenecek ilk çizimler yazının icadından evvel olan çağlarda Orta Taş dönemine kadar uzanıyor. Bu çizimler yeryüzünün sadece nehir, dağ, yol gibi birkaç ayrıntısını gösteren ilkel çizimlerdi. Tarih Öncesi Çağı haritaları duvar, mağara duvarı, kayalar, çanak-çömlek, deri, post, kemik gibi eşyalar üzerine çizilmişti.

Tarih Öncesi Çağları'na ait olan 57 harita belirlendi. Bu haritalar Orta Taş Çağı, Yeni (Cilalı) Taş Çağı ve Maden Çağı olup; 37'si Fransa'da, 7'si İtalya'da, 2'si Malta'da, 2'si Danimarka'dadır. Birer adet de Bulgaristan, Almanya, Irak, Ürdün, Fas, Cezayir, Mısır, Gürcistan ve Türkiye'dedir. Türkiye'deki harita Çatalhöyük'te bulunmuştur.

  • 5
  • 27
HARİTA OLARAK NİTELENDİRİLEN İLK ESER
HARİTA OLARAK NİTELENDİRİLEN İLK ESER

Tarih Öncesi Çağlar'da yapılmış olup harita olarak yorumlanabilecek çizimlerin biri dışında hemen hemen hepsi, yeryüzünün belli bir bölgesinde bulunan birkaç ayrıntıyı içeren görünümlerdi. Dolayısıyla bunlara harita olmaktan çok, harita olarak yorumlanabilecek tasvirler gözüyle bakabilir. Ancak bunlardan biri, hem de MÖ 6200±97 yılında yapılmış, harita olarak nitelenebilecek tek eserdir. "Radyokarbon 14" yöntemiyle yaşı saptan bu eser Çatalhöyük haritasıdır.

  • 6
  • 27
HARİTADA SEKSEN BİNA VE ARKALARINDA BİR VOLKAN VAR
HARİTADA SEKSEN BİNA VE ARKALARINDA BİR VOLKAN VAR

Carl Moreland ve David Bannister , "Antique Maps" adlı yapıtlarında özlü bir değerlendirme yapmışlardı. "… Bu biçimde betimlenen en eski belge, yaklaşık MÖ 6100-6300 yılları arasında yapılmış 9 fit (2.75 m) uzunluğundaki bir duvar resmidir. Resim, Anadolu'nun Tarih Öncesi Çağ yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük'te bulunmuştur. Bir şehir planı olan resmin dış çizgileri çok açık biçimde 80 binayı, arka planda büyük olasılıkla patlayan bir volkan ile birlikte göstermektedir."

  • 7
  • 27
MAGOURATA MAĞARASI’NDAKİ GÖK BİLİM BETİMLEMESİ
MAGOURATA MAĞARASI’NDAKİ GÖK BİLİM BETİMLEMESİ

Bir mağara resmidir. Tunç veya Demir Çağı'nda yapılmış olduğu düşünülüyor. Güneş ve güneşin altındaki iki çizgi açıkça görülmekte. Bu çizgiler ufku ve çizgilerin altındaki işaret de öteki dünyayı betimler. Bulgaristan'da bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN