Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Dünya Sistemleri Teorisi’ni geliştiren Immanuel Wallerstein’dan 15 alıntı

Dünya Sistemleri Teorisi’ni geliştiren Immanuel Wallerstein’dan 15 alıntı

Tarihsel sosyoloji alanında yaptığı çalışmalarla ve küresel kapitalizm eleştirileriyle ön plana çıkan bir isim Immanuel Wallerstein. Dünya Sistemleri Teorisi'ni geliştirmiş, ülkemizde daha çok Modern Dünya Sistemi, Tarihsel Kapitalizm, Bildiğimiz Dünyanın Sonu, Liberalizmin Sonu gibi eserleriyle tanınmış; Arap dünyasında yaşananları 2000'li yıllarda öngörmüştü. Sosyal bilimciler üzerinde etkili olan üç sosyologdan biri olarak anılan ve 31 Ağustos 2019 tarihinde yaşamını yitiren Immanuel Wallerstein'ın tespitlerinden 15 alıntıyı derledik.

Egemenlik bir iddiadır ve iddialar başkaları tarafından tanınmadıkça pek az anlam ifade eder.

Bankacılarına söz geçiremeyen batı toplumları tıpkı 1980′lerde ordusuna söz geçiremeyen Türkiye'nin durumuna düştüler. Peki, 2008 ekonomik kriz süreci nasıl gelişti? Krizi tetikleyen ve büyüten ne oldu?

Bize yansıtılanın aksine, 2008'de Amerikan emlâk sektöründen başlayan kriz öngörülemez bir felaket değildi. Yapılan düpedüz bir piyasa darbesi idi aslında. Tasarlanmış, planlanmış, yürürlüğe konmuş bir operasyon. Bu operasyonu yöneten insanlar daha 1980'lerde Batı adaletinin üzerine çıkmışlardı. Krizi frenleyecek yasal engelleri bir bir kaldırdılar, krizin küreselleşmesini sağlayacak mekanizmaları yine onlar kurdular. Yaklaşık 40-50 kişilik bir ekip. Kriz sürecinden zenginleşerek ve güçlenerek çıktılar. Banka kurtarma operasyonlarıyla halen zenginleşmekteler.

Karl Marx din için "kitlelerin afyonudur" diyordu. Raymond Aron "Marksist fikirler de aydınların afyonudur" dedi.

Bildiğim bütün ütopyalarda ki gerçek sorun, yalnızca şimdiye kadar hiçbir yerde var olmamış olmaları değil, bana ve başka birçok kişiye yeryüzünde hiçbir zaman var olmayacak cennet düşleri olarak görünmesidir.

Ütopyalar yanılsamaların, dolayısıyla kaçınılmaz olarak hayal kırıklıklarının besleyicisidir. Gerçekten ihtiyaç duyduğumuz en son şey, daha fazla ütopyacı görüşlerdir.

"Müdahale etme kimin hakkı?" sorusu, uygulamada güçlülere münasip görülen bir haktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN