Dünya tarihini değiştiren buluşlar
Dünya tarihi içerisinde binlerce, milyonlarca buluş olsa da bazı icatlar tarihin akışını tamamen değiştirerek insanlığa yön verdi. İşte sizler için dünya tarihini değiştiren buluşları derledik.
Giriş Tarihi: 15.11.2018
13:06
Güncelleme Tarihi: 11.04.2020
00:35
Televizyon bugün en yaygın elektronik haberleşme şekli olmasına rağmen bir zamanların gözde aleti radyo hala en yaygın yayıncılık aracı olarak yerini korumakta. Radyo olmaksızın, günlük yaşamımızda yer alan birçok hizmet ve konfor mümkün olmayacaktı. Radyo, halkın emniyetinin sağlanmasında, endüstriyel üretimde işletmede, tarımcılıkta, nakliyatçılıkta eğlence dünyasında uzay seyahatlarında deniz aşırı haberleşmelerde kısacası aklınıza gelebilecek birçok noktada kullanılmakta.
RADYO İLK KEZ NASIL KULLANILDI?
İtalyan kâşif Guglielmo Marconi radyonun babası olarak kabul edilir. İngiliz bilim adamı James Maxwell 1865 yılında elektronik olarak üretilen radyo dalgalarının yayılma teorisini kurmuş ve Alman fizikçisi Heinrich Hertz, 1888 yılında Maxwell'İn teorisini pratik olarak gerçekleştirerek bu konuda öncülük etti. Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonsfere çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dâhil olmak üzere hızla yaygınlaştı.
İLK KEŞİF NASIL GERÇEKLEŞTİ?
İlk keşif şu şekilde gerçekleşti: Marconi bir gemide geliştirdiği radyo ile kıyıda bulunan hizmetçisine kablosuz telgraf aracılığıyla 3 tane S harfi yolladı. Mignani'nin asistanı da sinyali aldığı zaman ateş edecekti. Marconi 3 S'i yollama komutunu verdiğinde yeryüzünde ilk defa radyo dalgaları yayıldı, 3 S uzayda dolaşarak alıcıya ulaştı. Böylelikle ilk radyo da pratik olarak çalışmış oldu.
Buzdolabı fikrinden önce insanlar, yiyeceklerini buz ve kar ile dondurarak saklardı. James Harrison, ilk buhar sıkıştırmalı buzdolabı sistemini yaptı. Fakat yaygın olarak kullanılan ilk buzdolabı, General Electric firmasının yaptığı "Monitor-Top" modeli buzdolaplarıdır. Fotoğrafta, yaklaşık 700 dolara satışa çıkan ilk buzdolabı görülüyor.
Günümüzde pek çok çeşidi olup cebimize giren bilgisayarın keşfini kaynaklar tek bir kişi tarafından olmadığını belirtir. Bilgisayarı tek bir insanın bulmadığı belirtiliyor. En büyük katkıyı ise Charles Babbage ve Alan Turing' in(Enigma' nın muciti) yaptığı söyleniyor. Ayrıca Blaise Pascal' ında bilgisayarların gelişimde katkısı olan hesap makinesini bulduğu söyleniyor.