Dünya tarihini değiştiren buluşlar
Dünya tarihi içerisinde binlerce, milyonlarca buluş olsa da bazı icatlar tarihin akışını tamamen değiştirerek insanlığa yön verdi. İşte sizler için dünya tarihini değiştiren buluşları derledik.
Giriş Tarihi: 15.11.2018
13:06
Güncelleme Tarihi: 11.04.2020
00:35
Gerçek anlamda bilgisayarlar, 1941 yılında Berlin'de Kondrad Zuse tarafından geliştirildi. Onun yaptığı bilgisayar, elektron lambalarından oluşuyordu ve aynı yıllarda Busines Machines Corporation adlı firmanın yaptığı otomatik bilgisayardan çok daha hızlı çalışıyordu. 1946'da, Amerikalı J. Presper Erchert ve Jn W. Mauchly, yüksek işlem hızına sahip tam elektronik ilk sayısal bilgisayarı geliştirdiler. 17,500 civarında elektron tüpü, 1,500 röle, 70,000 direnç ve 10,000 kondansatörden oluşmuş 30 ton ağırlığındaki bu dev makine , on haneli 5,000 sayıyı bir saniye içinde toplayabiliyordu.
Bilgisayarları birbirine bağlayarak inşa edilen ilk ağa DARPA(Defense Advanced Research Projects Agency) yani Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Ajansının yaptığı biliniyor. Bu ağ ile internet altyapısı oluşturuldu ve dünyaya hızlı bir şekilde yayıldı. 1960 yılında birtakım bilgisayar mühendisleri tarafından Amerikan Savunma Sanayii için geliştirildi. Bu dünya çapındaki Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA'in yayılmasını sağladı.
İNSANLIĞIN EN BÜYÜK BULUŞU
1991 senesinde kullanılmaya başlanan internet, aslında insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en büyük buluşu da denilir. Dünyanın her neresinden olursanız olun istediğiniz bilgiye istediğiniz anda ulaşmanıza olanak veren internet, tüm bilgi, bilim ve iletişim unsurlarını bir araya getirerek, zengin içeriği ile insanlara hizmet veriyor. Bugün bu sanal ortam, bugün hayatımızın her anını kontrol altına almış durumda.
Orta Doğu ve Afrika'daki kavimler, aşının hayat kurtaran bir yöntem olduğunu bilen ilk antik insanlar arasındaydılar. Tarihte aşı konusunda ilk uygulamanın M.Ö. 590 yılında Çin'de Sung Hanedanı döneminde çiçek hastalığından korunmak için ciltteki iltihaplı maddenin sağlıklı kişilerin burnunun içine verilmesi olduğu bilinir.
Bağışıklık kazandıran aşılama yönteminde, vücut sisteminin hastalıklarla mücadele etmeyi öğrenmesi için hastalara hastalığa neden olan organizmanın zayıflatılmış veya etkisiz hâle getirilmiş bir dozu veriliyordu.
OSMANLI'DAN AVRUPA'YA YAYILDI
Edward Jenner, aşılamanın öncüsü olarak anılır. Jenner, çiçek hastalığına karşı koruma sağlamak için çiçek hastalığının kendisini aşı olarak kullandı. 1721 yılında İstanbul'daki İngiliz elçisinin eşi olan Laady Mary Wortley Montagu ise Osmanlı Devleti'nde iyi bilinen çiçek aşısı fikrini İngiltere'ye götürdü.