Dünyada ilk robotu yapan Müslüman: El Cezeri
Sibernetik alanının en büyük dâhisi olarak kabul edilen, fizikçi, robot ve matriks ustası El Cezerî, yaptığı çalışmalarla Sanayi Devrimi'ne zemin hazırladı; zamanın harikası lakaplı âlim, halen kullanılmakta olan ve aşılmamış onlarca buluşa imza attı. Anadolu'nun büyük mucitleri arasında yer alan El Cezeri'nin tasarladığı eserler günümüzde, "Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri" isimli sergide, 800 yıl aradan sonra bir araya getirildi.
Giriş Tarihi: 15.02.2019
14:11
Güncelleme Tarihi: 10.02.2021
15:10
LEONARDO DA VINCI DE ÖRNEK ALDI
İlk sibernetikçi olan El Cezerî, 1205-1206 yıllarında yazdığı ''Kütab-ül'-Camü Beyne'l-ilm-ive'l-amelen-Nafi' Fi Sınatüi'l-Hiyel'' adlı kitabında 300'e yakın otomatik makine ve sistemleri ile ilgili bilgi verdikten sonra çalışma özelliklerini şemalarla gösterdi.
Sadece suyun kaldırma ve basınç gücünü kullanarak tamamen yeni bir teknik ve sistem kurdu, çok yönlü otomatik hareketler elde edebildi. Tasarlamış olduğu otomatların kuş, zurna, davul sesi çıkarmasını da sağladı. Leonardo da Vinci de 15. yüzyılda bir robot tasarladı, ancak bu robotun yapımına hiç başlayamadı.
KÜLTÜREL MATERYALLERLE DOLU EŞSİZ BİR SERGİ
Ziyaretçiler, Şubat'tan Haziran sonuna kadar devam edecek sergide; Cezeri'nin makinelerinin orijinal rekonstrüksiyonlarını, Cezeri'nin makinelerinin ölçekli ve/veya yeniden yorumlu interaktif rekonstrüksiyonlarını, Cezeri'nin makinelerinde yer alan bazı iç düzeneklerin müstakil rekonstrüksiyonlarını, Cezeri'nin bazı makinelerinin modellerini, mekanik prensipleri anlatan interaktif düzeneklerini, Cezeri öncesi mekanik tarihine ait düzeneklerini, Cezeri sonrası mekanik tarihine ait düzeneklerini, mimari unsur replikalarını, kültürel nesne replikalarını, teknolojik nesne replikalarını, çeşitli balmumu heykelleri, pek çok interaktif dijital demonstrasyonu, özenle hazırlanmış interaktif holografik demonstrasyonları, seyirlik dijital video demonstrasyonları ve sayısız yansıtmalı, baskılı ve sıvamalı tarihsel ve bilimsel posteri görebilecekler.
Serginin içerisinde Cezeri'nin makinelerinin orijinal rekonstrüksiyonları olmak üzere; Cezeri'nin makinelerinde yer alan bazı iç düzeneklerin müstakil rekonstrüksiyonları, Cezeri'nin makinelerinin ölçekli ve/veya yeniden yorumlu interaktif rekonstrüksiyonları ve Cezeri'nin bazı makinelerinin modelleri yer alıyor.
TARİHİN İLK ROBOT ÖRNEKLERİ
Robotikle ilgili bilinen en eski kaydın Tarentumlu Archytas (İ.Ö. 430)'den sonra El-Cezerî'ye ait olduğu ve yaptığı daha gelişmiş otomatik makinelerin bugünkü robot teknolojisinin temelini oluşturduğu söylenebilir. Günümüz robot konseptinin ilk olarak M.Ö. 450'lerde, Yunan matematikçi Taren'in "The Pigeon" adlı mekanik bir kuş tasarladığı ve bir Türk mucit olan El Cezerî'nin su saatleri, mutfak aletleri ve su ile çalışan müzikal aletler (otomatlı) tasarladığını ve yaptığını belirtmektedir.
''Harikalar Kitabı'', mühendislik uygulamalarıyla ilgili olarak bugüne ulaşan en eski el yazmalarından biri olarak kabul ediliyor. Bu eşsiz kitapta, ilk insansı robotlardan krank miline teknoloji devriminin öncü aletleri yer alıyor. Renkli resimleri ve anlatım tarzıyla başlı başına sanat eseri olan bu kitap sergide görücüye çıktı.