Dünya'nın en kanlı savaşı: I. Dünya Savaşı
Dünyanın en kanlı savaşı olarak geçen 1. Dünya Savaşı'nın üzerinden yüz yılı aşkın zaman geçmesine rağmen etkileri halen sürüyor. 17 milyon kişinin hayatını kaybettiği, günümüzde de devam eden sınır sorunlarına neden olan 1. Dünya Savaşı 105 yıl önce bugün Avusturya- Macaristan veliahtının öldürülmesiyle başladı.
Giriş Tarihi: 28.07.2019
09:05
DÜNYANIN SİYASİ MANZARALARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
Ortadoğu ve Arap Yarımadasındaki Türk egemenliği sona ererken, bu bölgelerde İngiliz ve Fransız manda yönetimlerine bağlı olarak Irak, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan gibi devletler kuruldu. Böylece sınırlar çizilirken, Avrupa'nın ve dünyanın siyasi manzarasında önemli değişiklikler meydana geldi.
Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda, ortaya çıkan sorunlara çözüm bulmak, dünyada bozulan güç dengesini yeniden oluşturmak ve mağlup olan devletlerle imzalanacak barış antlaşmalarının şartlarını görüşmek üzere, yenen ve yenilen devletlerin temsilcileri 18 Ocak 1919'da Paris'te bir araya geldi.
TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK ANTLAŞMA
İtilaf Devletlerinin kendi aralarındaki çıkar çatışmaları nedeniyle sert tartışmalara sahne olan Paris Barış Konferansı'nın ardından tarihin seyrini değiştirecek bazı önemli anlaşmalar imzalandı.
Almanya ile 28 Haziran 1919'da Versailles, Avusturya ile 10 Eylül 1919'da St. Germain, Bulgaristan ile 27 Kasım 1919'da Neuilly, Macaristan ile 4 Haziran 1920'de Trianon ve Osmanlı Devleti ile 10 Ağustos 1920'da Sevr Anlaşmaları imzalandı.
SAVAŞIN MİRASI SINIR SORUNLARI
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İngilizlerin işgal ettiği Osmanlı toprakları Musul ile Kerkük, Macaristan ile Romanya arasındaki 448 kilometrelik sınır hattı ve Afrika'daki bağımsızlıklarını ilan eden koloniler gibi başta Avrupa ve Ortadoğu coğrafyası olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde aradan geçen 100 yıla karşın halen noktalanmayan sınır sorunları miras kaldı.