Dünyanın ilk Müslüman kadın mucidi
Dünyanın ilk Müslüman kadın mucidi ve gökbilimcisi Meryem El-İcliyye, sadece yaşadığı yüzyılda değil çalışmalarıyla yüzyıllar sonrasını da etkiledi. Mevcut olana yaptığı eklemelerle geliştirdiği usturlab sayesinde yüzyıllarca gökyüzünün rehberi oldu.
Giriş Tarihi: 16.10.2018
10:58
Güncelleme Tarihi: 16.10.2018
11:03
SARAY TARAFINDAN DESTEK GÖRDÜ
Meryem El-İcliyye, imkânlarını geliştirmesiyle usturlap saray hizmetinde istihdam edildi. Burada yönetimin sipariş ettiği usturlapları imal etmeye başladı.
İcliyye, günümüzde pusula, navigasyon cihazları başta olmak üzere; zaman, mesafe ölçümüne yarayan ve astronomik hesaplarda kullanılan pek çok cihazın atası olan Usturlab'ı geliştirerek çağlar aşan bir bilim insanı olduğunu gösterdi.
Yaptığı usturlap ile gök cisimlerinin yüksekliğini ölçmeyi başardı ve bu usturlaba eklediği yeni özellikler sayesinde çığırlar aştı. Geliştirdiği usturlaplarla ölçümler yaprak bilim dünyasına katkıda bulunan ilk Müslüman kadın mucid oldu.
El-İcliyye, erken dönem İslâm medeniyetinde bilim alanında çalışan bir kadının belgelendiği ender örneklerinden biridir. Günümüzde, kadınların bilim alanında çalışması için fırsatlar önemli ölçüde artmış olsa da bilim ve mühendisliğin birçok alanında erkeklerin sayıca üstünlüğü devam ediyor.
Güneş ve yıldızların konumları ve zamanla ilgili problemlerin çözümünde kullanılan astronomik alet olan usturlap aynı zamanda birçok astronomik problemin çözümü için gerekli matematiksel hesaplamalarda kullanılır.