Arama

Dünya'nın oluşumuna dair Müslüman alimlerin teorileri

Bir zamanlar, Dünya'nın hem kendi ekseni hem de Güneş etrafında dönen "eğik bir küre" olduğu fikri, gülünç bir iddiadan öteye geçmezdi. Ancak Müslüman alimlerin yüzyıllar süren gözlem ve deneyleri, bilimin şekillenmesinde büyük bir rol oynadı ve bugün Dünya hakkında bildiğimiz tüm gerçeklerin altyapısını bu bilgiler oluşturdu. Dünya'ya dair Müslüman alimlerin teorilerini sizler için derledik.

  • 4
  • 10
DÜNYA EKSEN EĞİKLİĞİNİ HESAPLAYAN ÂLİM
DÜNYA EKSEN EĞİKLİĞİNİ HESAPLAYAN ÂLİM

Dünya'nın eksenindeki eğikliğin tam olarak kaç derece olduğunun hesaplanması Batlamyus'u izleyen yüzyıllarda yaşayan astronom ve matematikçiler arasında önemli bir tartışma konusuna dönüştü.

10'uncu yüzyılın sonunda, Tacikistanlı bir matematikçi ve astronom olan Hocendî, Güneş'in bir dizi meridyen geçişini gözlemlemek amacıyla İran, Tahran yakınlarındaki Rey'de çok büyük bir rasathane kurdu.

Bu meridyen geçişleri sayesinde Dünya ekseninin Güneş'e göre eğikliğini yüksek kesinlikle hesaplayabildi.

  • 5
  • 10
HALİFE ME’MUN DÜNYA’NIN ÇEVRE UZUNLUĞUNU ÖLÇTÜRDÜ
HALİFE ME’MUN DÜNYA’NIN ÇEVRE UZUNLUĞUNU ÖLÇTÜRDÜ

Bugün yaklaşık 23 derece 34 dakika olduğunu bildiğimiz bu eğikliği 23 derece 32 dakika 19 saniye olarak ölçen Hocendî'nin gerçeğe oldukça yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu tahmini kullanan Hocendî, belli başlı şehirlerin enlem ve boylamlarından oluşan bir liste de hazırladı.

Bu keşiften 100 yıl önce, 9'uncu yüzyılın aydın halifesi Me'mun bir grup Müslüman astronomundan Dünya'nın çevresini ölçmelerini istedi.

Karasal derece uzunluğu ölçülerek 56,666 Arap mili ya da 111,812 kilometre olarak bulundu ve buna göre Dünya'nın çevresi 40, 253,4 kilometre olarak hesaplandı.

  • 6
  • 10
GÜNÜMÜZDEKİ ÖLÇÜMLERLE EŞDEĞER
GÜNÜMÜZDEKİ ÖLÇÜMLERLE EŞDEĞER

Günümüzde Dünya'nın tam çevresinin ekvator üzerinden ölçüldüğünde 40,068 kilometre, kutuplardan ölçüldüğünde ise 40,000 kilometre olduğu biliniyor; demek ki bu ölçümlerinde çok fazla yanılmamışlardı.

11'inci yüzyılda yaşayan çok yönlü âlim Bîrûnî, hafif mizahi bir yaklaşımla şöyle söylüyordu: "İşte size Dünya'nın çevresini belirlemek için başka bir yöntem. Bunun için çöllerde yürümenize gerek yok."

  • 7
  • 10
‘ÇÖLDE YÜRÜMEYİ’ GEREKSİZ KILAN YÖNTEM
‘ÇÖLDE YÜRÜMEYİ’ GEREKSİZ KILAN YÖNTEM

Dünyanın çevresini son derece karmaşık bir jeodezi denklemi kullanarak hesaplayan Bîrûnî, bu konuyla ilgili her şeyi Şehirlerin Koordinatlarının Belirlenmesi adlı eserinde topladı.

Çağımızın meşhur matematikçilerinden Len Berggren şöyle yazar: "Çölü arşınlayan iki jeodezi ekibinin yapacağı işi basit bir matematiksel kanıt ve ölçümle yapıyor olabilmek için şüphesiz Bîrûnî'yi sevindirmişti."

  • 8
  • 10
DÜNYA’NIN DÖNDÜĞÜNÜ, GALİLEO’DAN 6 ASIR ÖNCE KEŞFETTİ
DÜNYA’NIN DÖNDÜĞÜNÜ, GALİLEO’DAN 6 ASIR ÖNCE KEŞFETTİ

Bîrûnî'nin kitabında, Dünya yüzeyinin ölçülmesi konusu sistematik ve ayrıntılı bir şekilde ele alınır.

Enlem ve boylamları ölçen Bîrûnî, antipotları ve Dünya'nın yuvarlak olduğunu belirlemişti. Zamanının çok ilerisinde bir dahi olan Bîrûnî, Dünya'nın kendi ekseni etrafında döndüğünü dahi Galileo'dan 6 yüzyıl önce dile getirmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN