Arama

Dünyayı işgal eden dil: İngilizce

İngilizlerin dünyaca meşhur sözü olan "Üzerinde güneş batmayan imparatorluk" sloganının aslında İngilizceyi ifade eden bir kavram olduğunu biliyor muydunuz? Gelişim ve yükseliş döneminde pek çok dilden beslenen İngilizce, İngilizlerin sömürü siyasetinin bir ayağı olarak tüm dünyada hakim oldu. Bugün dünyanın dört bir tarafında konuşulan bu dil, zamanında insanlara zorla öğretildi. Topraklarından kan sızan medeniyet insanlığı sadece ekonomik olarak değil ana yurtları olan dilleri üzerinden de kendisine köle yaptı.

  • 11
  • 25

◾Bu meşhur söz, İngilizlerin pek sevdikleri ve tarih boyunca kulaktan kulağa dolanan, açıkça söylenegelen bir cümle.

◾Hepimizin uzun yıllardan beri sıkça duyduğu bu slogan, uzun yıllar boyunca devletin toprak genişliği ile alakalı bir deyim olarak anlaşıldı.

İnsanlık tarihindeki en büyük katliamlar

  • 12
  • 25

◾İngiltere'nin topraklarının Kanada'dan Avustralya'ya kadar uzandığını, bir toprak parçalarında güneşin battığında başka bir topraklarında güneşin doğmuş olduğunu düşündürdü bu söz herkese.

◾Halbuki mesele bilindiği gibi değil. Hatta cümlenin bu şekilde kullanılması tamamen İngilizler eliyle insanların akıllarına topraktan gayrı bir şey gelmesin diye kullanılmış dahi olabilir.

İstanbul'un işgal yıllarında İngiliz subayın çektiği fotoğraflar 📷

  • 13
  • 25

◾Yirminci yüzyıl içerisinde dil aileleri ve hâkim dil olarak üretilen tabirler türetildi. Diller sondan eklemeli ve baştan eklemeli diye kalıplara ve ailelere ayrıldı.

Hâkim dil kavramına göre dünya üzerinde konuşulan dillerin üstünde, dünya vatandaşlığına uygun bir biçimde herkesin konuşup, anlaşabileceği dünyanın her yerinde geçerli bir dil olması gerektiği üzerinde anlaşıldı.

Said Halim Paşa ve klasik eseri: Buhranlarımız

  • 14
  • 25

◾Bu nitelikleri karşılayabilecek tek dil İngilizce olduğu için bugün dünyadaki hâkim dil İngilizce. İngilizcenin bu konuma gelmesinde İngiliz sömürgelerinin ciddi bir payı var.

İngilizler müstemleke daha modern bir tabirle sömürge haline getirdikleri toprakları İngilizcenin yegâne yayılma sahası olarak gördüler.

Katip Çelebi'nin başyapıtı: Mizanü'l Hak

  • 15
  • 25

◾Bilhassa Hindistan, Avustralya ve Kanada İngilizler tarafından bu husus özelinde pilot bölge olarak kullanıldı. Bu sömürgelerdeki okullarda zeki ve muhakeme yetenekleri yüksek çocuklara tahsil imkânı sağlandı.

◾Bu öğrencilere okullarda İngilizce ve yapısı öğretildi. Yapısı derken, İngilizce yapısı itibariyle öğretici bir dil. Öğrenip kenara çekilme gibi bir imkanınız yok. Dil, belli bir zaman sonra düşünme ve yazma safhasında kendini hissettiriyor.

Medeniyetin kökleri: Şehirler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN