Arama

Düşünce tarihine yön veren Müslüman filozoflar

İslam tarihinde pek çok Müslüman filozof yetişti ve ilimleriyle, ortaya koydukları görüşlerle, kaleme aldıkları eserlerle dünya tarihine yön verdi. İlmin tohumlarını bundan yaklaşık bin yıl önce atan Müslüman filozoflar, hem bulundukları yerlerde verdikleri eğitimlerle hem de farklı dillere çevrilen eserleriyle felsefenin farklı coğrafyalarda filizlenmesini sağladılar. Descartes, Spinoza, Goethe, Kant gibi birçok isme ilham kaynağı olan ve ortaya koydukları eserlerle düşünce tarihine yön veren Müslüman filozofları derledik.

  • 20
  • 27
İSLAM DİNİNE FELSEFİ BİR NİTELİK KAZANDIRDI
İSLAM DİNİNE FELSEFİ BİR NİTELİK KAZANDIRDI

Farabi, İslam Uygarlığının altın çağının en önemli isimlerden biridir. Farabi yükseköğrenimini Bağdat'ta tamamladı, zamanın ünlü bilginlerinden ders aldı.

Aristoteles'in ve Platon'un eserlerini inceledi, bu iki filozofun felsefelerini İslam'la bağdaştırmaya, bu sayede İslam dinine felsefi bir nitelik kazandırmaya çalıştı.

  • 21
  • 27
İNSAN AKLININ ULAŞABİLDİĞİ EN KUTSAL KAVRAM
İNSAN AKLININ ULAŞABİLDİĞİ EN KUTSAL KAVRAM

Şöhretten haz etmeyen ancak ortaya koyduğu görüşleriyle yaşadığı dönemde dahi şöhret olmaktan kaçamayan ünlü filozof, İslam felsefesini metot, terminoloji ve problemler açısından temellendirdi. Yaşadığı dönemde ilimlerin tasnifini yapmış ve her ilmin tanımını, teorik ve pratik açıdan değerini belirtmişti.

İlimleri başlıklar altında sınıflandıran filozof, dil, mantık, matematik, fizik ve metafizik gibi konularda fikirler ortaya koydu. Farabi'nin din felsefesi alanındaki görüşlerine göre; insan aklının ulaşabildiği en genel kavram varlık, en kutsal kavram ise Allah'tır.

  • 22
  • 27
GAZALİ KİMDİR?
GAZALİ KİMDİR?

Tam adı: Hüccetü'l-İslâm Ebû Hâmid Muhammed bin Muhammed bin Muhammed bin Ahmed el-Gazzâlî et-Tûsî

Doğumu: 1058 / Tus, İran

Ölümü: 1111 / Tus, İran

En önemli çalışmaları: En bilinen eserleri Nasihatü'l Müluk, El-Münkız Mine'd-Dalâl ve İhya'u Ulüm'id-Din olarak sıralanabilir.

  • 23
  • 27
FİLOZOFLARA YÖNELTTİĞİ ELEŞTİRİLERLE TANINIR
FİLOZOFLARA YÖNELTTİĞİ ELEŞTİRİLERLE TANINIR

İslam tarihindeki en bilinen düşünürler arasında yer alan Gazali, savunduğu görüşleri kadar filozoflara yönelttiği eleştirilerle de tanınır.

Filozof, mutasavvıf ve müderris olan Gazali, geniş bilgisi ve yetiştirdiği kalabalık öğrenci topluluğuyla kısa sürede ün ve saygınlık kazandı.

  • 24
  • 27
EN BÜYÜK ELEŞTİRİSİNİ METAFİZİK ÜZERİNE GERÇEKLEŞTİRDİ
EN BÜYÜK ELEŞTİRİSİNİ METAFİZİK ÜZERİNE GERÇEKLEŞTİRDİ

Tasavvuf anlayışıyla erken yaşlarda tanışması onun felsefi düşünceye uzaklaşması riskini ortaya çıkartmış olsa da felsefe, fıkıh ve kelam ile ilgili konularda araştırmalar yaptı ve özümsenecek bir gerçek arayışından geri durmadı.

40 yaşına kadar çeşitli ilim dallarında derinleşerek pek çok fırka hakkında ciddi araştırmalar yaptı, ancak bu alanların kendisini tatmin etmediğini ve aradığı gerçeği bulamadığını görünce tasavvufu daha derinden incelemeye başladı. Onun filozofları en çok eleştirdiği nokta ise filozofların en çok hataya düştüğü alan olarak gördüğü metafizik üzerine gerçekleşti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN